Quantcast
Channel: socializare Arhive - Revista PSYCHOLOGIES Romania
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Cauze si rezolvari pentru sentimentul de nesiguranta

0
0

Sentimentul de nesiguranta este firesc in anumite situatii, dar nu trebuie perpetuat. Iata cum poate aparea, dar si ce putem face pentru a-l depasi.

 

Nesiguranta bazata pe esec sau respingere

Evident evenimentele cu care ne confruntam lasa o amprenta asupra vietii noastre. Studiile demonstreaza ca un procent de 40% din fericirea pe care o simtim se datoreaza evenimentelor recente.

Cele mai frecvente aspecte negative cu impact foarte puternic sunt despartirile de persoana iubita, decesul partenerului, pierderea jobului si problemele de sanatate.

Intrucat nefericirea ne afecteaza si stima de sine, esecurile sau respingerile ne zdruncina increderea. In consecinta, tindem sa ne evaluam atat pe noi insine, cat si pe cei din jur mai negativ, cel putin pentru o perioada de timp.

Totodata, un incident nefericit are puterea de a reactiva toate nemultumirile din trecut, agravand starea pe care o traiesti. Studiile demonstreaza ca rezistand acestor esecuri, putem ajunge (nesperat) la succes, aceasta reusita asupra evenimentelor negative crescandu-ne stima de sine.

Ce avem de facut? In primul rand sa ne acordam timp pentru a depasi evenimentul sau trauma si sa ne adaptam la noua situatie de viata. Nu trebuie sa ne izolam in aceste momente ci, din contra, sa cautam atat ajutorul cat si compania apropiatilor.

De asemenea, este indicat sa ne urmam visele, dorintele, pasiunile si hobby-urile. Cu alte cuvinte, sa ramanem cat mai activi si implicati. Ajuta foarte mult si sa gasim in noi atat capacitatea cat si disponibilitatea de a incerca noi strategii pentru atingerea scopurilor.

Indiferent cat de dificil este momentul prezent, imaginea de ansamblu ramane aceeasi, iar noi trebuie sa ne cunoastem interesele si sa nu ne pierdem din vedere dorintele si aspiratiile.

 

Lipsa de incredere bazata pe anxietatea sociala

Multe persoane sunt considerate fie timide, fie introverte, fie pur si simplu nu au foarte bune abilitati de a socializa, simtind disconfort in public. Apare astfel neincrederea in fortele proprii, fie ca vorbim despre o reuniune de familie, o petrecere, o intalnire noua sau un interviu pentru job.

Starea de anxietate este provocata de teama de a fi evaluat (negativ) de catre cei din jur. Datorita acestei stari, fie se ajunge la evitarea angajamentelor sociale, fie se resimte un real disconfort in timpul lor.

Experientele din trecut iti pot alimenta sentimentul ca nu te potrivesti, nu esti interesant sau important ori, pur si simplu, nu esti suficient de bun.

Astfel de experiente vin dintr-o copilarie cu parinti extrem de critici si lipsiti de afectivitate sau din incidente precum agresivitate suportata din partea colegilor de scoala ori excludere din diverse grupuri.

Acest gen de nesiguranta se bazeaza pe o imagine de sine distorsionata, precum si pe o anticipare negativa despre posibilele perceptii ale celorlalti.

Ca regula generala, majoritatea dintre noi este preocupata de propria imagine pe care o lasa si nu pe judecarea celorlalti. Cei care fac acest lucru, intotdeauna mascheaza propriile nesigurante, motiv pentru care opiniile lor nu sunt tocmai corecte.

Ce avem de facut? Asculta-ti criticul interior, invata sa il identifici si sa il contrazici. Aminteste-ti toate motivele pentru care esti interesant si amuzant, pentru care poti fi un prieten, partener sau angajat foarte bun.

Pregateste-te intotdeauna dinainte cand trebuie sa participi la o reuniune, indiferent de tipul acesteia. Gandeste-te despre ce ai putea sa discuti (evenimente recente, filme, carti, familie, hobby-uri, job, aspiratii).

Solutia nu este sa eviti orice contact social. Curajul nu inseamna sa nu iti fie frica, ci sa actionezi chiar daca iti este. Prin urmare, accepta provocarile, chiar daca ai o stare de agitatie.

Anxietatea se diminueaza pe masura ce interactionezi cu ceidin jur. Nu se va intampla spontan, ci treptat, pe masura ce iti acorzi sansa acestor experiente.

Seteaza-ti obiective simple precum: sa vorbesti cu doua persoane necunoscute sau sa afli mai multe informatii despre jobul si hobby-urile unei persoane anume.

Pentru a nu te concentra prea mult asupra propriei persoane, invata sa fii un bun observator. Fii atent la cei din jurul tau si vezi ce similaritati descoperi sau, poate, abilitati pe care le-ai putea invata si tu.

 

Nesiguranta pornita din perfectionism

Sunt persoane care in tot ceea ce fac isi seteaza standarde foarte inalte. Chiar daca iti doresti sa ai cea mai frumoasa silueta, cel mai bine platit post, cea mai frumoasa casa si cea mai reusita relatie, viata nu prea functioneaza in acord perfect cu aceste standarde.

De multe ori, indiferent cat ne straduim, rezultatele nu sunt chiar cele din fanteziile sau asteptarile noastre. Intotdeauna, in tot ceea ce intreprindem, exista si zone care nu depind de controlul nostru (gene care nu ne ajuta sa slabim, sefi tiranici sau parteneri cu stil de atasament evitant).

Daca esti dezamagit si te acuzi pe tine pentru ca nu esti perfect, curand apar si sentimentele de nesiguranta si lipsa de valoare.

Daca sa incerci sa dai tot ce-i mai bun si sa muncesti din greu pentru a-ti atinge scopurile sunt atribute pozitive, anumite aspecte ale perfectionismului sunt nesanatoase.

Sa te ingrijorezi in permanenta ca nu ai reusit sa fii perfect va duce in cele din urma la depresie, anxietate, tulburari de alimentatie si oboseala cronica.

Ce avem de facut? In primul rand, incearca sa te evaluezi mai mult dupa eforturile pe care le depui si care sunt controlabile si nu dupa rezultat, care este dependent si de alti factori.

Gandeste-te daca ar merita intr-adevar sa te implici si mai mult? Ar fi o diferenta? Ar merita timpul si energia pe care le investesti? Intrucat gandirea perfectionistilor se imparte in negru si alb (totul sau nimic), incearca sa gasesti zonele gri.

Exista si o alternativa mai amabila si binevoitoare de a analiza situatia? Ai luat in calcul toate circumstantele? Ai castigat ceva chiar daca rezultatul nu a fost perfect? Perfectionistii isi conditioneaza stima de sine. Respectiv, se plac atunci cand reusesc si, evident, in caz de nereusita, se displac profund.

Concentrarea pe acele calitati interioare precum caracter, sinceritate, valori personale, poate reprezenta un mod prin care acestia invata sa se placa indiferent de note, salariu, pozitie sociala sau numar de admiratori.

 

Foto: 123rf.com

Post-ul Cauze si rezolvari pentru sentimentul de nesiguranta apare prima dată în Revista Psychologies Romania.


Cum iti determini copilul sa fie mai sociabil

0
0

Un copil sociabil se va adapta mai usor situatiilor noi, va sti sa lucreze in echipa si isi va face prieteni cu usurinta. Iata cum il putem ajuta.

 

Natura umana versus societate

Adaptarea in societate este o munca grea in copilarie, deoarece copiii in prima faza isi urmeaza pornirile in mod natural, fara sa aiba bariere sociale.

Acest lucru este vizibil atunci cand ne vorbesc cu atat de multa sinceritate despre ceea ce observa in jurul lor.

Atitudinea lor deschisa si dezinvolta ne frapeaza de multe ori pe noi, adultii, pentru ca noi am invatat sa ne cenzuram.

Iar cenzura tine de multe ori cont sa nu-i ranim pe cei din jur, sa nu ne atragem antipatii etc., deoarece asta face parte din conduita sociala.

Copiii invata apoi ce este bine sa faca si ce nu. Interdictiile sunt primele obstacole pentru ei, dar sunt necesare pentru structurarea personalitatii si ajuta la stabilirea reperelor.

Cand un copil este sociabil, acesta a invatat prin educatie si prin exemplele primite de la persoanele semnificative din viata sa, sa faca fata cerintelor impuse de sociatate.

Atunci cand insa, copiii nu sunt sociabili, comportamentul acestora ascunde indicii ca ceva este in neregula.

Cauzele pot fi multiple: timiditate excesiva, lipsa altor copii din viata sa,  o atitudine anxioasa a mamei sau o fire introvertita.

 

Rusinea

Rusinea sau timiditatea sunt de obicei reactii la o atitudine critica primita fie din familie, fie de la o alta persoana semnificativa din viata copilului, cum ar fi un profesor.

Este important sa tinem cont de faptul ca imaginea de sine se cladeste in prima etapa a vietii din feedback-ul primit de la adultii din viata noastra.

Daca in permanenta suntem criticati, vom ajunge sa nu ne mai dorim sa ne expunem acelor situatii care prezinta un potential de evaluare.

Astfel, acesti copii se retrag si ajung sa evite orice context in care pot fi evaluati. Este important sa incepem prin a le sublinia calitatile si ceea ce au facut bine si abia apoi sa facem referire la ce este necesar sa fie imbunatatit.

Este recomandabil sa comentam asupra comportamentului si nu asupra persoanei. In acest fel vor intelege ca ceea ce au facut este gresit, nu ei insisi.

 

Un anturaj lipsit de copii

In cazul in care un copil este obisnuit sa petreaca foarte mult timp in prezenta adultilor, este posibil ca atunci cand se afla in compania congenerilor, sa nu stie cum sa se comporte.

Adultii pot fi mai intelegatori, mai toleranti, mai grijulii, insa interactiunea cu copiii de aceeasi varsta necesita stabilirea unor relatii diferite si un alt tip de adaptare.

Daca aceasta este situatia copilului tau, poti incepe prin a-l inscrie la diferite activitati extrascolare, tinand cont de inclinatiile sale.

Sporturile de echipa, orele de dans, activitatile in grup de tipul cursurilor de pictura sau atelierele de dezvoltare personala sunt doar cateva variante posibile.

 

E mai sigur sa stam la adapost

Unii copii pot adopta o atitudine retrasa pentru ca au invatat ca lumea este periculoasa. Aceasta concluzie a fost trasa pentru ca acesta este mesajul pe care l-au primit de la mama lor.

Mamele anxioase au tendinta de a feri in exces copilul sa ia contact cu lucruri absolut normale. Ele vor tine copilul la distanta de alti copii, pentru ca exista riscul ca acesta sa se imbolnaveasca mai usor.

Nu-i vor da voie sa mearga in vizita la alt copil, pentru ca este posibil ca mancarea sa nu fie gatita asa cum “trebuie”. Nu-i va da voie sa faca el insusi anumite activitati, din teama de a nu se rani etc.

Un copil crescut in acest fel va primi mesajul ca lumea, in general, este un loc periculos si in concluzie este bine sa stea la distanta de ea.

In schimb, o atitudine deschisa si increzatoare a mamei, il va face pe copil sa dobandeasca aceeasi viziune asupra lucrurilor.

 

Atitudinea introverta

Atunci cand firea copilului este introvertita, acesta se va simti mai bine in contextul unor activitati individuale decat in cele de grup.

In acest caz, nu trebuie sa privim situatia ca pe o problema, ci sa ne asiguram ca ii oferim si variante de activitati, in care sunt si alti copii implicati.

Este important sa ne asiguram ca acele experiente vor fi unele placute, pentru a-l face sa asocieze ideea de mediu social cu impresii pozitive. Si nu in ultimul rand, este indicat sa facem distinctia intre nevoile copiilor si dorintele parintilor. 

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: hepta.ro

 

Post-ul Cum iti determini copilul sa fie mai sociabil apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

6 obiceiuri proaste si partile lor bune

0
0

Cu totii avem anumite obiceiuri neplacute, care ne sunt semnalate de cei din jur si ne gandim ca ar trebui sa renuntam la ele urgent. Si totusi, exista si o parte buna a lor.

 

Fataiala arde calorii

Cand ai prea multa energie, nu prea stai locului si cam toata lumea iti spune ca te fatai prea mult. Daca pentru cineva mai linistit si calm din fire pari un spectacol de artificii, pentru tine starea naturala este… fara stare.

Cu toate acestea, ai un beneficiu. Aceasta hiperactivitate te ajuta sa arzi calorii, ceea ce pentru noi restul, inseamna timp alocat inadins sportului. Deci ceea ce noi incercam sa obtinem cu efort, tu faci in mod natural.

Studiile in domeniul obezitatii demonstreaza ca o persoana care nu sta locului arde cam 350 de calorii zilnic. Iar astfel de activitati pot insemna mersul pe jos, curatenie, scris la calculator, etc.

Metabolismul tau este stimulat, convertind grasimea corpului in energie. Data viitoare cand iti dai seama ca in timp ce vorbesti la telefon mazgalesti diverse pe hartie, felicita-te. Arzi calorii.

 

Guma de mestecat te ajuta sa fii mai atent

Nu e chiar printre cele mai placute obiceiuri, oricat ne-ar indemna reclamele sa apelam la ea. Si totusi, am privi aceasta indeletnicire cu mai multa ingaduinta daca am sti ca ne ajuta sa ne eliberam de stres.

Mai mult, se pare ca avem o serie de beneficii cognitive de pe urma ei. Cercetarile arata ca daca mestecam guma inainte de o activitate intelectuala, ne sunt stimulate acele zone din creier responsabile cu invatarea si memorarea.

Astfel, vom obtine rezultate mai bune in ceea ce ne-am propus. Totodata, alte studii spun ca ar putea fi o metoda ajutatoare pentru persoanele care sufera de stres cronic sau cele cu dementa senila, aceste afectiuni fiind asociate cu disfunctiile cognitive.

 

Jocurile video amelioreaza durerile

Daca nu iti plac jocurile video, cu siguranta le vezi ca pe un mod de a pierde vremea. Este adevarat, jucatul in exces poate afecta anumiti indivizi. La fel cum, cu siguranta, poate afecta anumite relatii. Dar exista si dovezi stiintifice ca aceasta ocupatie poate avea si efecte benefice.

Un studiu a demonstrat ca in cazul copiilor suferinzi de cancer, jocurile video dupa chimioterapie i-au ajutat sa necesite doze mai mici de analgezice.

Aceleasi jocuri au fost recomandate persoanelor cu probleme cronice ale spatelui. Acest lucru se intampla pentru ca jocurile sunt foarte acaparatoare, distragand atentia de la orice altceva.

Durerea are o mare componenta psihologica, iar aceasta va fi experimentata mai putin daca persoanele sunt implicate in activitati care sa le ocupe mintea. Studiile arata si un beneficiu educativ al jocurilor, ele imbunatatind coordonarea mana-ochi.

 

Reveria te ajuta sa rezolvi probleme

Reveria ne ocupa cam o treime din viata si deseori este vazuta ca semn de dezinteres, lene si procrastinare. Totusi, cercetarile arata ca zonele executive ale creierului nostru sunt in alerta atunci cand suntem pierduti in visare.

Intre aceste zone se numara si cea responsabila cu rezolvarea problemelor. Mai mult, se considera ca atunci cand folosim gandirea rationala si constienta prea des, putem deveni rigizi si limitati.

Reveria poate ne indeparteaza de sarcina imediata (ascultarea unei lectii sau a unei prezentari) dar poate adresa alte probleme din viata noastra, poate chiar mai importante (precum relatia de cuplu sau cariera).

Cand ne implicam intr-o sarcina, reveria ne aduce in prim plan si alte probleme pe care nu vrem sa le pierdem din vedere.

 

Dezordinea, un indiciu al creativitatii

Inainte sa incepeti sa va aruncati hainele prin camera, nu cred ca o dezordine impusa poate avea ca efect un post in vreo agentie de publicitate.

Totusi, dezorganizarea care pe multi ii supara, poate fi un semn ca esti o persoana creativa. (Acum stim cum sa ne laudam pentru felul in care arata birourile noastre).

Iar ca sa nu fim dezamagiti daca suntem ordonati, este bine de stiut ca aceasta caracteristica o au persoanele generoase si capabile de alegeri sanatoase.

Concluziile studiilor spun, totusi, ca in mod cert exista o legatura intre creativitate si dezordine. In timp ce curatenia are beneficiile ei, prea multa organizare poate parea prea conventionala si blocheaza fluxul inspiratiei.

 

Barfa incurajeaza prietenia

Un comportament blamat si perceput deseori prin extrema sa (rautatile pe seama altora), barfa deseori ne ajuta sa ne simtim mai bine cu noi insine.

Daca stim sa ne comparam cu altii si sa fim invidiosi sau deprimati datorita succesului lor, un motiv de barfa aduce balanta in echilibru.

Desi suna precum o compensare intre doua comportamente disfunctionale, poate fi doar o variata a realitatii. Barfa ne ajuta sa socializam, cooperam si sa legam prietenii mai usor.

Totodata, contribuie la reducerea stresului, anxietatii si tensiunilor. Un studiu recent arata efectul benefic al acesteia asupra grupurilor, membrii acestora demonstrand mai putin egoism.

Astfel, grupurile hotarasc care sunt persoanele in care nu pot avea incredere. In timp ce acest tip de comportament poate fi utilizat si in mod nociv, deseori el poate indeplini functii importante. Asadar, mare atentie la ce barfim, ce ne amuza si… cat de adevarate sunt informatiile.

 

Editare: Iulia Barca

Foto: shutterstock.com

Post-ul 6 obiceiuri proaste si partile lor bune apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

9 strategii pentru a iesi din rutina

0
0

Uneori, rutina ne da sentimentul de confort si control. Alteori, vrem o schimbare dar nu stim cum sa o facem. Iata cateva strategii pentru a rupe monotonia.

 

Efectele rutinei

Rutina este definita drept obisnuinta noastra de a gandi si a actiona mereu in acelasi mod, o capacitate castigata prin practica indelungata.

Altfel spus, rutina este acel mod automat in care ne-am invatat sa ne traim viata, repetand cu constiinciozitate aceleasi lucruri zi de zi.

Iar in functie de efectele pe care le are asupra noastra, rutina poate avea atat o latura pozitiva, cat si una negativa.

Printre motivele pentru care este benefic sa avem o rutina zilnica putem enumera: respectarea unui ritual de igiena zilnica, respectarea unui regim de viata sanatos (alimentatie, sport, odihna), respectarea unui program de lucru, a unui program de socializare sau de petrecere a timpului in familie etc.

Insa, in cele mai multe situatii, efectele rutinei au un impact negativ asupra noastra, deoarece ne conduc in situatii in care ajungem sa facem lucrurile pentru ca asa trebuie, si nu pentru ca asa vrem. Astfel, rutina limiteaza sau chiar elimina existenta spontaneitatii in vietile noastre.

Momentul in care balanta atarna mai mult in favoarea efectelor negative este semnul ca trebuie sa facem o serie de schimbari in viata noastra.

 

Nu te autoculpabiliza

Chiar daca tu esti autoarea rutinei pe care o traiesti astazi, nu trebuie sa te autoculpabilizezi. Rutina este o capcana in care toti picam datorita confortului pe care aceasta ne-o ofera.

Nu-ti pierde vremea cu regrete si fii constienta ca nu mai poti schimba nimic din ceea ce s-a intamplat, dar ca poti construi diferit prezentul si viitorul.

 

Stabileste obiective realiste

Ia-ti timp pentru a afla care sunt schimbarile pe care le vrei in viata ta si pentru a le transforma in obiective reale si bine definite.

Daca simti ca esti in impas, inspira-te de la oamenii de succes pe care ii admiri si ia drept model acele lucruri care se potrivesc cu valorile, normele si dorintele tale.

 

Stabileste termene realiste

In momentul in care constientizam nevoia de schimbare este necesar sa intelegem si faptul ca aceasta nu se va intampla peste noapte. Nu este usor sa iesi din zona de confort in care te-ai obisnuit pana acum.

Teama de nou sau necunoscut se va instala ca mecanism de aparare, iar nevoia ta de siguranta va iesi in fata.

De aceea, pentru a fi incununata de succes, schimbarea trebuie facuta sub forma unui parteneriat intre minte si corp, sa-ti dai timp sa pui in aplicare ceea ce ai planificat.

Asa vei evita conservarea starii de confort oferita de rutina si nu vei cauta justificari externe sau vinovati pentru fiecare neajuns din viata ta.

 

Nu te autolimita

Chiar daca te-ai obisnuit sa faci un lucru intr-un anumit mod, nu te limita abordand de fiecare data aceeasi metoda. Testeaza si alte cai sau alte tehnici.

Deschiderea la noutate te va ajuta sa devii mai flexibila, sa ai si o alta viziune asupra situatiei si sa obtii mai multe cai de rezolvare.

Asta te va ajuta sa-ti formezi o imagine mai clara asupra optiunilor pe care le ai si sa faci fata cu succes situatiilor de criza.

 

Adopta un nou look

Schimbarile de la interior, cele de mentalitate si atitudine, vor avea nevoie de mai mult timp decat cele de la exterior. Daca simti ca te va ajuta in demersul tau sau ca este nevoie, poti realiza schimbarea incepand cu planul exterior.

Astfel, poti alege o nuanta diferita la par, iti poti face un abonament la sala, iti poti schimba coafura sau iti poti innoi garderoba. Orice moment de fericire sau implinire se va transforma in factor motivator.

 

Fa o schimbare in programul tau zilnic

Stabileste-ti programul si organizeaza-te in asa fel incat sa iti ramana timp si pentru relaxare. Daca esti o fire sedentara, alege un sport pe care iti doresti sa-l practici si care sa te scoata din cand in cand din rutina cotidiana.

Daca esti o fire activa, poti modifica schema de antrenament sau poti incerca sporturi extreme precum: alpinism, parasutism, motociclism, enduro etc.

 

Cunoaste oameni noi

Cateodata, pentru a putea face o schimbare in viata ta si de a putea evada din rutina, este nevoie sa te desprinzi de trecutul tau.

Socializeaza, cunoaste oameni noi care trezesc in tine admiratie si de la care ai ce invata, oameni care te vor stimula intelectual. Cu cat vei sta mai mult in preajma lor, cu atat iti va fi mai usor sa operezi schimbari la nivel mental si atitudinal.

 

Optimizeaza aspectele pozitive ale rutinei

Pastreaza aspectele pozitive ale rutinei, pe care poti incerca sa le faci diferit. De exemplu, poti alege sa te trezesti mai devreme pentru a-ti oferi mai mult timp sa iti incepi ziua si sa te pregatesti sau poti alege ca o zi pe saptamana sa testezi alt drum spre serviciu, optand sa mergi mai mult pe jos.

 

Nu mai amana

Amanarea te va mentine in cercul vicios al rutinei si cu cat amani mai mult, cu atat mai dificil iti va fi sa zici STOP! si sa te urnesti. Orice inceput este dificil, insa odata ce te-ai pus in miscare, vei gasi in tine incredere, vointa si puterea de a muta din loc muntii rutinei.

Iesirea din rutina inseamna slefuirea ta, cunoasterea si depasirea limitelor proprii. Alege sa devii cea pe care ti-ar placea sa o vezi, sa o cunosti: cea mai buna varianta a ta!

 

De Andra Zaharia, psiholog, lifecoach, Psihoterapeut integrativ in formare

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Post-ul 9 strategii pentru a iesi din rutina apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Evita dependenta de partenerul de cuplu

0
0

Fara sa-ti dai seama, in povestea de iubire poti trece de la o relationare sanatoasa la dependenta pura. Iata de ce este important sa-ti pastrezi autonomia si sa nu cazi in capcana unui comportament dependent.

 

Teama de singuratate

Dependenta de partenerul de cuplu ne  poate transforma intr-o persoana ce nu are capacitatea de a lua decizii fara sfaturi din partea celuilalt. Pentru orice actiune sau comportament  nu ne vom putea asuma responsabilitatea iar initiativele se pot reduce  sau chiar anula.

Cu cat dependenta este mai mare cu atat stima de sine este mai redusa, creste teama de a fi parasit, iar relatiile sociale se limiteaza doar la cei de care suntem dependenti.

Pentru a obtine aprobari si pentru a fi acceptati, putem ajunge sa facem lucruri neplacute doar pentru a nu fi abandonati si sa fim nevoiti sa avem singuri grija de noi.

 

Renuntarea la putere

Cand stima de sine este scazuta  nu mai avem  incredere in capacitatile noastre de a rezolva problemele cotidiene sau de importanta majora. In acest caz, cedam aceasta responsabilitate in sarcina partenerului.

Doar ca, odata cu trecerea puterii de decizie a modalitatilor de depasire a problemelor la celalalt, vom trece si restul hotararilor ce sunt de luat in cuplu sau pentru viata noastra personala ca si individ unic.

Pot exista situatii in care partenerul nostru sa hotarasca ce hobby-uri sa avem, ce putem discuta in public si ce nu, cum ne putem ingriji corpul si cum sa-l imbracam, ce prieteni putem pastra langa noi si multe alte exemple ce ne limiteaza dreptul de a ne trai viata asa cum gandim, simtim sau dorim.

Practic, cedam celuilalt puterea de decizie in ceea ce priveste intreaga viata. Ne aduce multumire acest lucru sau doar mascheaza anumite neputinte, temeri, complexe de inferioritate?

 

Strategii pentru evitarea dependentei

In primul rand, este necesara clarificarea imaginii de sine. Iar acest lucru il putem face stiind cine suntem si ce ne dorim, care ne sunt prioritatile in viata si ce anume ne aduce in relatia in care suntem.

Cu cat imaginea de sine este mai buna, cu atat stima de sine este mai ridicata si vom avea mai multa incredere in noi ca vom reusi in ceea ce ne propunem.

De asemenea, intr-un cuplu trebuie sa se stabileasca granitele si libertatea fiecaruia dintre parteneri. Cunoscand care sunt limitele pe care vrem sa nu le incalce ceilalti si care sunt limitele pana la care vom merge noi (principiile noastre de viata), aducem in cadrul relatiei respect reciproc. Atunci cand cineva ne respecta, nu ne va incalca drepturile sau nu-i vom permite sa faca acest lucru.

Teama de singuratate si abandon se controleaza prin antrenarea capacitatii de luare a deciziilor si asumarea responsabilitatii. Putem incepe sa facem acest lucru cu deciziile marunte din viata noastra.

O persoana dependenta de partener va fi tentata sa ceara sfatul pentru orice alegere chiar si minora din viata sa. Decizii minore si personale vor fi astfel lasate in grija partenerului (ce stil vestimentar sa alegem, ce sa comandam de mancarela restaurant, ce cumparaturi pentru noi sau casa ne  sunt aprobate, etc).

Cum schimbarea incepe de la aceste detalii, observa-ti tendintele de a apela la celalalt in situatii in care decizia o poti lua singura si opreste-te inainte de a ceda, din nou, puterea.

 

Increderea in sine

In ceea ce priveste partea practica, exista cateva obiceiuri pe care le putem cultiva in viata noastra astfel incat sa ne crestem increderea in propria persoana si sa ne implinim nevoile.

Astfel, este foarte importanta dezvoltarea abilitatilor. Gasirea si pastrarea unuia sau mai multor hobby-uri in functie de propriile capacitate si interese ne largeste aria de cunoastere si dezvoltarea.

Putem apela si la o serie de practici de relaxare. Organismul nostru se afla in stare de crestere si de sanatate atunci cand este relaxat. Tot ceea ce ne relaxeaza contribuie la starea noastra de bine.

Meditatiile, masajul, un sport practicat sunt cateva dintre metodele de relaxare ce ne  pot aduce  mai multa limpezime in mintea si sufletul nostru.

Unul dintre factorii decizionali in ceea ce priveste nivelul nostru de sanatate este reteaua sociala (prietenii, cunostintele, familia, colegii ). Ei pot constitui un real sprijin in momentele dificile, intrucat avand cui sa ne confesam, ne detensionam. De asemenea, prietenii si familia, prin simpla prezenta ne pot imbunatati starea de spirit.

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: shutterstock.com

Post-ul Evita dependenta de partenerul de cuplu apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

5 pasi pentru un plus de fericire

0
0

Cu totii vrem sa pastram cat mai mult sentimentul de fericire. Si, cu toate astea, pierdem din vedere lucrurile simple care conteaza enorm. Iata cateva dintre ele…

 

Calea spre succes si fericire

Ne intrebam deseori la ce anume se rezuma succesul? La bani, faima, fericire? Care e formula si calea sigura spre acesta? Studii comportamentale atesta ca intre bogatie si fericre nu exista nici o legatura. Desigur, banii iti creaza bunastare, dar bunastarea e doar o fractiune a fericirii.

Desi exista persoane care nu rezoneaza cu teoria lui Darwin, viziunea acestuia asupra evolutiei poate sta la baza succesului. Perspectiva evolutionista asupra vietii face referire la  supravietuirea celui mai puternic. Organismele care reuseau sa se reproduca, supravietuiau.

Viata era, de fapt, o continuua adaptare la factorii de mediu. O continuua perpetuare de gene. Insa, privita dintr-o perspectiva mai larga, teoria lui Darwin se aplica, in cazul oamenilor, si printr-o mostenire culturala si spirituala, nu numai genetica.

Dupa cum am mentionat anterior, mediul este responsabil de evolutia genelor, in speta de evolutia organismelor. Ce anume duce la o evolutie armonioasa a unui om?

Este oare evolutia calea spre succes? Iata un indrumator spre o viata mai bogata, mai plina de experiente, spre evolutie si spre succes.

 

Petrece mai mult timp in natura

Inainte de toate, omul este in profunda armonie si contact cu natura. Stramosii nostrii traiau inconjurati de elemente naturale, iar noi, desi situati undeva mai sus pe scara civilizatiei, impartim aceleasi gene.

Indiferent ca e vorba de o pimbare in parc, o drumetie sau o noapte de stat la cort, timpul petrecut in natura ne ajuta sa ne regasim.

 

Adopta un animal de casa

Cumpara sau adopta un caine sau o pisica. Este bine cunoscut faptul ca relatia dintre om si caine sau pisica este una simbiotica.

Rolul acestor animale era bine definit inca din Antichitate, cainele pazea omul iar pisica il scapa de daunatori. Putem spune chiar ca evolutia acestora a fost in tandem cu cea a omenirii.

In plus, un animal de casa are rolul de a te ajuta sa te eliberezi de stres si sa te relaxezi. Un caine te va iubi neconditionat si, in timp ce si o pisica este capabila de acelasi lucru, stilul ei de viata te poate invata sa iti reorganizezi prioritatile.

 

Formeaza noile generatii

Nu neaparat din postura de parinte ci si din cea de profesor, frate mai mare sau prieten. Nu e atat de important cine esti sau ce ocupatie ai, atata timp cat reusesti sa inspiri si sa educi, sa te implici activ la modelarea liderilor de maine, a noii generatii, si sa lasi astfel o contributie efectiva in societate.

In plus, este o metoda de a oferi ajutor, ori altruismul are un efect benefic si asupra psihicului nostru, atunci cand il practicam.

Fii rabdator si, in loc de critica sau evaluari comparative intre generatii, impartaseste-ti experienta si cunostintele celor mai tineri.

 

Socializeaza

Este recomandat sa socializam sub orice forma. Oamenii sunt fiinte sociale, menite sa traiasca in colectivitate. Colaborand evoluam si cream lucruri de neimaginat.

Putem sa invatam sa fim mai deschisi catre noi cunostinte, sa incepem cu mai multa usurinta o conversatie si, mai ales, sa ii ascultam pe cei din jur.

Spre exemplu, facand voluntariat intr-un ONG, se dezvolta acest simt al colectivitati, al unirii fortelor pentru un tel comun. Aceasta comuniune este, in esenta, cheia evolutiei.

 

Iarta, cere iertare, multumeste

Comunitatile umane sunt unice din punct de vedere al dinamicii emotionale. Emotiile sunt cele care creaza si sustin relatiile interumane.

Evolutia, din punct de vedere psihologic, ne permite sa ne cerem iertare cand gresim, sa iertam pe cei care ne-au gresit si sa multumim celorlalti. Pe scurt, ne ajuta sa empatizam cu ceilalti, sa ne conectam cu cei din jurul nostru.

Concluzia este simpla. Din punct de vedere evolutionist, o viata bogata nu se rezuma la bani. Succesul si fericirea pot fi descrise prin prisma evolutiei si a geneticii si prin aportul pe care il aducem in comunitatea din care facem parte.

Investindu-ne resursele in binele celorlalti, in binele noii generatii, reusim sa ne punem amprenta asupra unei viitoare societati, nu numai din punct de vedere genetic ci si social.

 

De Claudia Dinu

Foto: shutterstock.com

Post-ul 5 pasi pentru un plus de fericire apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

7 reguli utile pentru o socializare facila

0
0

Vrei ca socializarea sa fie o experienta placuta? Simti ca mai ai putin de lucru la capitolul socializare? Iata ce reguli este bine sa urmezi.

 

Prima si ultima impresie conteaza

Ca prima impresie conteaza, asta stim cu totii, dar se pare ca si ultima impresie este la fel de importanta. Cercetarile au aratat ca tindem sa ne amintim mai bine primele si ultimele lucruri, decat ceea ce se intampla intre ele, iar o astfel de informatie poate fi folosita in avantajul nostru, in diferite contexte, fie ele personale sau profesionale.

Desi aceste impresii se pot schimba in timp, pe masura ce o relatie avanseaza, este bine de stiut ca acestea ar putea influenta modul in care suntem tratati sau modul in care ii tratam pe ceilalti.

Asadar, fie ca purtam o discutie cu o persoana pe care dorim sa o impresionam, fie ca avem o intalnire de afaceri sau un interviu pentru un job, ar fi bine sa tinem cont de importanta primei si a ultimei impresii.

Desigur, nu trebuie sa fortam lucrurile, sa incercam din greu si sa devenim altcineva, doar pentru a face o impresie buna, dar nici nu trebuie sa neglijam aceste aspecte, de care ar putea depinde o viitoare relatie sau colaborare.

 

Fii atent la picioarele oamenilor

Da, ai citit bine. Si modul in care oamenii isi tin picioarele in timpul unei conversatii, ne ofera anumite indicii. Bineinteles, trebuie sa fim discreti cand ne uitam la picioarele celor cu care socializam, altfel riscam sa cream o situatie incomoda.

Interlocutorii s-ar putea simti stanjeniti, discutia s-ar putea opri sau ar putea sa continuie intr-o directie mai neplacuta.

Adesea, fara sa-si dea seama ca fac acest lucru, oamenii care nu sunt interesati de subiectul unei discutii, de persoanele cu care vorbesc, de ceea ce fac sau spun ele, nu isi tin picioarele indreptate in directia interlocutorului.

Daca sunt interesati, atunci picioarele lor vor fi orientate catre cealalta persoana care participa la discutie. Daca cineva bate din picior si, in consecinta, face zgomot, acest lucru poate fi un semn ca doreste atentie sau poate indica furie ori agresivitate.

Cei care isi misca picioarele in timpul unei discutii isi pot arata nervozitatea sau nerabdarea. Daca cineva isi tine picioarele cu degetela mari intdreptate unul spre celalalt, inseamna ca se inchide in sine pentru ca se simte incomod sau nesigur.

 

Atitudinea pozitiva este rasplatita cu atitudine pozitiva

Daca suntem fericiti si incantati inainte de a vedea pe cineva de la care asteptam sa ne fie pe plac, nu e exclus sa primim, drept raspuns, aceeasi atitudine din partea respectivei persoane.

Lucrul acesta se intampla pentru ca emotiile sunt molipsitoare. Daca stam in preajma unui om fericit, ne va fi greu sa fim incruntati sau mohorati. Cumva, vom imprumuta starea de spirit a celuilalt.

Acelasi lucru se intampla si daca stam in preajma unui om cu dispizitie proasta: ne va crea si noua aceeasi stare sau, cel putin, una similara.

O atitudine pozitiva va atrage dupa sine una asemanatoare si, mai mult decat atat, daca ne aratam fericiti, pozitivi, incantati, oamenii ne vor asocia cu aceste emotii.

 

Sa ramanem calmi in fata oamenilor nervosi

Oricat de neplacuta e situatia in care avem de-a face cu oameni nervosi, uneori este inevitabila. Furia poate sa apara oriunde (la serviciu, acasa, etc), oricand si in cazul oricui (perieteni, colegi, familie, etc).

Oricat de obisnuita ar fi o astfel de situatie, este mereu neplacuta si confuza. Nervosi, oamenii pot fi imprevizibili. Nu este deloc usor sa ne confruntam cu o persoana intr-o astfel de stare, dar trebuie sa ramanem calmi, sa nu devenim si noi furiosi.

Toti stim cum e cand suntem nervosi pe cineva, iar acela, in loc sa ne raspunda cu aceeasi moneda, ramane calm, controlandu-si emotiile…

Intr-o prima etapa parca ne enervam mai tare, dar apoi ne calmam si ne simtim jenati. Deci, oricat de greu ar fi, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face cand cineva tipa sau este agitat, este sa ne pastram calmul.

 

Mainile calde inspira incredere

Exista situatii in care suntem nevoiti sa dam mana cu cineva, iar acesta este un aspect destul de important. Mainile uscate si calde inspira incredere, pe cand palmele reci si transpirate sunt asociate cu un caracter slab sau cu lipsa energiei caracteristica oamenilor pasivi sau apatici.

Adesea sunt intalnite si in cazul oamenilor agitati. Tot ce trebuie sa facem este sa ne incalzim mainile, frecandu-le una de cealalta, inainte de a face cunostinta sau a saluta pe cineva.

 

Rosteste numele interlocutorului

Rostirea numelui cuiva este un lucru important, pentru ca numele face parte din identitatea noastra si, auzindu-l, simtim ca ni se valideaza existenta si, astfel, suntem inclinati sa avem o atitudine pozitiva fata de cel care il rosteste.

In plus, cand folosim numele cuiva, si nu un apelativ, ii dam de inteles acelei persoane ca o consideram importanta si memorabila.

 

Da din cap aprobator cand cineva iti vorbeste

Daca dam din cap aprobator in timpul unei conversatii, aratam ca suntem interesati de subiectul discutiei, iar lucrul acesta il va face pe cel care vorbeste sa ne placa mai mult, pentru ca oamenii sunt atrasi de cei care se arata interesati de ei.

Totusi, trebuie sa avem grija cand dam din cap, sa facem asta intr-un mod subtil, pentru ca altfel riscam sa devenim suparatori.

Evident,  se poate intampla uneori sa dam aprobator din cap, desi discutia nu ne intereseaza, numai pentru ca nu dorim sa ranim sentimentele celui care vorbeste…

 

De Mihaela Gheorghe

Foto: 123rf.com

Post-ul 7 reguli utile pentru o socializare facila apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Prietenii – ajutorul nepretuit in momente dificile

0
0

Prietenii se spune ca sunt familia pe care ne-o alegem. Pentru ca e foarte greu sa traim fara legaturi emotionale puternice, iata ce tipuri de relationare sa favorizam si importanta lor.

 

Introvert si extrovert

Se spune ca oamenii sunt  fiinte sociale, insa in ce masura avem nevoie de socializare si ce anume difera de la un ins la altul, cand vine vorba despre aceasta?

Discutand pe cele doua dimensiuni ale personalitatii, introvert si extrovert,  este cunoscut ca cele ele se raporteaza diferit la socializare.

Introvertul este epuizat de o socializare continuua si are nevoie de timp petrecut de unul singur pe cand extrovertul poate fi considerat termen sinonim cu socializarea. Cert este ca ambele tipuri de personalitate au nevoie de acest proces cat se poate de vital pentru fiinta umana.

 

Nevoia de prieteni, relatii si contacte

Singuratatea e dureroasa, oricat de mult am nega si am evita sa punem punctul pe „i”. Oricat de neinteles si imprevizibil este algoritmul unei prietenii, acesta este o parte fara de care nu putem exista. De ce ne trebuie prieteni?

In primul rand prietenii ne formeaza si ne modeleaza personalitatea, ne pun in contact cu realitatea si de multe ori ne aduc inapoi cu picioarele pe pamant. Simtim ca facem parte din ceva si ca cineva va fi acolo pentru noi.

Desigur, exista si momente cand algoritmul o ia razna si prieteniile se strica. Evoluand, ajungi sa ai principii si idei diferite fata de oamenii din cercul tau de prieteni. Nu e vorba de rautate ci, mai degraba, de un mod de gandire ce nu mai este impartasit si creaza diferente majore.

Daca argumentele de sus nu sunt suficient de valide, studii recente atesta ca persoanele cu multi prieteni traiesc cu pana la 22% mai mult fata de cei care nu au prieteni.

Totodata, un studiu american demonstreaza ca persoanele cu relatii sociale puternice au cu 50% crescute sansele de supravietuire, indiferent de sex, varsta sau stare de sanatate.

 

Nevoia unui prieten apropiat

Fiecare ne confruntam cu anumite intamplari pe care simtim nevoia sa la impartasim cuiva. Un prieten apropiat are rolul de a ne oferi confortul necesar pentru a ne destainui.

In fata lui suntem autentici si nu simtim nevoia sa jucam vreun rol. Pe langa acest “umar pe care  putem plange”, un prieten ne spune si ceea ce nu vrem sa auzim si ne este benefic. El este cel care ne sustine si ne motiveaza constant fara sa faca aceste lucruri din complezenta.

Oricat de mult ai crede ca nu ai nevoie de un confident si ca mai bine tii in tine toate trairile, existenta unei persoane apropiate poate fi eliberatoare.

 

Familia in rol de confident

Desigur, sunt multe persoane ce au relatii foarte puternice cu familiile lor. Spre exemplu, prieteniile puternice dintre mama si fiica. Mama poate fi considerate prima si cea mai buna prietena, confident si sfatuitor.

Totodata, nu intotdeauna diferentele dintre generatii sunt insesizabile si exista posibilitatea, ca la un moment dat, sa existe perspective diferite asupra vietii. Atunci intervine nevoia unui prieten care sa empatizeze cu nevoile varstei tale.

Familia reprezinta un mediu sigur in care putem socializa. Nu exista teama de a fi exclus sau uitat, pe cand prieteniile cu oameni cu care nu ai niciun grad de rudenie sunt usor mai riscante (poti sa nu fi placut sau sa fi inlocuit, etc.). Asta nu inseamna ca trebuie sa te plafonezi si sa scoti din calcul toate aspectele pozitive ale unei prietenii.

 

Solitudinea

Exista persoane care nu au prieteni apropiati si metin relatiile distante cu persoanele din jurul lor. Motivele sunt multiple, de la teama de a nu fi judecati de altii pana la lipsa abilitatilor de socializare.

Cert e ca persoanele aflate in aceasta situatie resimt de cele mai multe ori singuratatea, insa prefera sa ramana in zona de confort. Prieteniile necesita timp, incredere si efort, pentru a fi create si apoi mentinute.

Solutia ar fi terapia, indiferent de cauza ce provaca acest comportament solitar. Cu ajutorul psihologului, persoanele in cauza pot invata cum sa fie mai tolerante, cum sa isi gestioneze emotiile si sa depaseasca dezamagirilie anterioare. In acelasi timp, terapia de grup creeaza contextual perfect socializarii.

Pentru scepticii in privinta beneficiilor terapiei, exista si un numar vast de carti pe aceasta tema care explica mai bine ideea de relationare. O trecere in revista a acestora o face Tom Butler-Bowdown in cartea “50 de carti fundamentale pentru dezvoltarea personala”.

Concluzia e ca socializarea este necesara, indiferent de temperament si personalitate. Insa este necesar sa gasim propria definitie a prieteniei pentru a putea dezvolta relatii atuentice si de durata.  

 

De Claudia Dinu

Foto: shutterstock.com

 

Post-ul Prietenii – ajutorul nepretuit in momente dificile apare prima dată în Revista Psychologies Romania.


Solutii pentru nemultumirile din cuplu

0
0

Nu te simti satisfacuta in cuplu? Ai inceput sa iti pui intrebari serioase legate de viata in doi si partenerul tau? Ce raspunsuri sa dai, in beneficiul relatiei voastre.

 

Nu lasati rutina zilnica sa va afecteze relatia

Atata timp cat exista argumentul ca statornicia si bunastarea sufleteasca vin din aceasta rutina, este in regula sa o acceptati si sa nu va puneti probleme in acest sens.

Daca, totusi, plictiseala sau frustrarea tind sa ia din savoarea lucrurilor care odinioara va faceau placere, atunci e cazul sa luati masuri.

Schimbati atmosfera din casa cumparand mici accesorii sau doar mutati mobila. Cautati modalitati noi de petrecere a timpului liber care sa va faca placere amandurora.

Dati-i intalnire partenerului la un restaurant nou, unde nu ati mai fost pana acum ,si comportati-va ca la inceputul relatiei. Flirtati cu el cat timp luati masa si propuneti un scenariu intim incitant si provocator. In drum spre casa, tachinati-l si provocati-l sa intre in joc. Pasiunea si atractia se intretin prin vointa, nu de la sine.

 

Acordati-i partenerului mai multa atentie si afectiune

La inceputul relatiei voastre obisnuiai sa-l suni de doua, trei ori pe zi, sa-l intrebi ce face, sa-i spui ca ti-e dor de el dar acum aceste lucruri par banale. Nu trebuie sa exagerezi, insa fii receptiva la dorintele lui si surprinde-l ori de cate ori ai ocazia.

O cina romantica, bilete la un concert cu muzicienii lui preferati sau o invitatie la un show-room auto, l-ar putea bucura.

Apoi si gesturile simple precum saruturile pe fuga ori  imbratisarile, fac uneori cat o mie de cuvinte. O simpla imbratisare poate oferi siguranta, stabilitate, emotie pozitiva si caldura sufleteasca.

 

Invata sa comunici ce nevoi ai si asculta-le pe ale lui

Sa nu-ti inchipui vreo secunda ca el va veni pur si simplu in intampinarea dorintelor tale, daca nu vorbiti niciodata despre asta.

O comunicare eficienta si empatica va va ajuta pe amandoi sa aflati lucruri noi care v-ar face placere. Nu puteti citi gandurile partenerului, chiar daca va cunoasteti de mult timp.

Uneori barbatii au nevoie de timp si spatiu ca sa integreze sentimentele pe care le traiesc. Trebuie sa-i acordati aceasta libertate.

Petreceti si timp separat si satisfaceti-va nevoia de socializare individual. In viata comuna invatati sa traiti impreuna, fara a renunta la independenta.

 

Reinventeaza viata voastra intima

Timpul ucide pasiunea, iar dorinta se hraneste cu diversitate. Incetul cu incetul entuziasmul scade iar de nebunie nici nu mai poate fi vorba.  O viata intima satisfacatoare se mentine cu efort de ambele parti.

Uneori, simpla absenta a partenerului poate trezi o dorinta profunda si vie, alteori insa, rivalitatea sau o situatie amenintatoare poate fi cheia.

Schimbati dormitorul, lenjeria, incercati locuri noi, puneti-va imaginatia la contributie. Jocuri de roluri, vestimentatia noua si provocatoare si invatati sa va redescoperiti unul pe celalalt.

 

Petreceti timp de calitate impreuna

Nu mai sunteti la inceputul relatiei, dar amintiti-va cate lucruri minunate ati trait impreuna in trecut. Inchipuiti-va ca abia v-ati cunoscut!

Mersul la cinema, plimbarile prin parc si discutiile interminabile la un pahar de vin, in restaurantul preferat, ar putea sa vina si azi in intampinarea nevoilor voastre de cuplu.

Daca cei mici sunt in grija bunicilor, ati putea chiar sa mergeti intr-o mica vacanta pe care sa o dedicati redescoperii relatiei voastre.

 

Gasirea unui hobby comun

Cu siguranta veti gasi o pasiune comuna fie ea petrecerea, timpului in natura, un sport pe care il puteti practica impreuna sau mersul la teatru ori concerte.

Puteti depasi cu succes problemele de comunicare, pentru ca impartasirea experientelor si emotiilor comune va vor aduce mai multe subiecte de discutie.

Atractia spre aceleasi pasiuni consolideaza relatia dintre voi doi cu conditia ca niciunul din parteneri sa nu se considere sacrificat.

 

Socializarea cu alte cupluri

Uneori, datorita programului de lucru foarte incarcat nu mai gasiti timp sa iesiti in oras cu prietenii. Aceste renuntari permanente pot crea frustrari la nivelul relatiei voastre.

Planificati cu strictete si aceste momente fiindca socializarea cu alte cupluri, intr-un cadru placut si relaxant, va poate scoate din rutina.

Impartasirea diferitelor experiente comune va vor mobiliza cu succes in rezolvarea situatiilor ce altfel ar fi parut fara iesire.

Oamenii diferiti pe care ii veti intalni vor aduce o perspectiva noua in relatia voastra. Aveti ocazia sa va comparati stilul de viata si de educatie in cazul copiilor si sa va apreciati reciproc pentru calitatile dovedite.

 

Reevaluarea relatiei voastre

Daca sunteti casatoriti de ceva vreme si experientele pe care le-ati avut impreuna v-au satisfacut curiozitatile si dorinta de aventura, poate e timpul sa abordati un alt stil de viata.

Decizia de comun acord de a da nastere unui copil ar putea revigora casnicia voastra si ar duce-o la alt nivel. Nu luati insa aceasta decizie in pripa, in speranta ca micutul poate salva relatia dintre voi.

O discutie deschisa in care ambii parteneri isi spun punctul de vedere si evalueaza situatia cerebral, poate fi cheia acestei dileme existentiale. Un copil nu este o jucarie sau un film de care te plictisesti si apoi de descotorosesti.

 

Incercarea de a-l schimba pe partener

Cand v-ati cunoscut si erati foarte indragostiti nu ii vedeai aceste defecte ce azi te scot din minti. Comunicarea asertiva poate tine locul unei dispute.

Daca permanent vei incerca sa-l determini sa se schimbe, frustrarea va lua locul armoniei. Se intampla uneori sa ne proiectam cele mai ascunse dorinte catre partenerul de viata, iar acesta sa nu faca fata presiunii. “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” spunea Mahatma Gandhi, astfel vei fi mai fericit.

 

De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala

florentina.dumitru79@gmail.com

Foto: shutterstock.com

Post-ul Solutii pentru nemultumirile din cuplu apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Copiii si rolurile lor sociale

0
0

La scoala, si nu numai, copiii au diverse roluri sociale care genereaza comportamente mai mult sau mai putin dezirabile. Iata cum ii putem ghida. 

 

Extinderea relationarilor

Trecerea copiilor la mediul scolar provoaca o multime de schimbari intrapersonale si interpersonale celor mici. Incep sa petreaca din ce in ce mai mult timp in prezenta altor persoane decat parintii lor, fie ca se numesc colegi, invatatoare sau profesori de inot, balet, pictura, limbi straine.

Registrul rolurilor sociale se extinde cu rolul de “elev” si cel de “coleg”. In formatul grupului clasei, copiii adopta diferite comportamente prin intermediul carora se raporteaza la colegii lor.

Apare deci, o dinamica specifica a grupului, in ideea in care ei interrelationeaza, se apropie reciproc unii de ceilalti, se cearta, se ajuta, se joaca impreuna, fac schimb de carti sau alte materile, devin atenti unii la ceilalti, la ce le place si ce nu le place, etc.

Treptat, se contureaza un soi de ierarhie in interiorul clasei de elevi, in care criteriul de ierarhizare este diferit de cel al performantei scolare.

Toate aceste aspecte contribuie la aparitia si dezvoltarea unui sentiment al lor de apartenenta, care se fundamenteaza initial pe cooperare si care ii face mai apoi, sa isi adapteze nevoile celorlalti in vederea satisfacerii unor interese mutuale reciproce.

A trai intr-un grup, cum e cel al clasei scolare, format din 30 elevi, de la 4 la 7 ore zilnic, zi de zi, ii solicita pe acestia sa identifice diferentele si asemanarile dintre ei si sa interactioneze cu tot atatea stiluri personale.

In plus, grupul ca entitate, manifesta efecte diversificate asupra comportamentelor individuale ale scolarilor.

 

Dinamica rolurilor sociale in clasa

Pentru a se integra cat mai bine in grupul clasei, copiii pun in scena propriile deprinderi sociale pe care le detin. Fiecare elev, ca membru al grupului isi asuma constient unul sau mai multe roluri, dar si mai multe apar la nivel inconstient.

Unul poate sa fie de exemplu, organizatorul in clasa, cel care ii organizeaza pe ceilalti colegi atunci cand au proiecte comune sau cand se joaca impreuna.

Altul poate sa fie pacifistul clasei, care ori de cate ori se nasc tensiuni si conflicte, intervine pentru a  linisti spiritele incinse.

Apoi, in functie de calitatile si abilitatile detinute, precum si de tiparele care apar in comprotamentele lor, elevii pot indeplini roluri ca: artistul clasei, sportivul, matematicianul, scandalagiul, popularul, eroul, glumetul clasei, etc.

Aceste roluri ii ajuta sa faca legatura dintre viata lor interioara si complexitatea vietii sociale din interiorul clasei scolare.

Cu cat distanta dintre cum sunt ei cu adevarat si modul in care se exteriorizeaza in grup este mai redusa, cu atat rolurile sunt indeplinite intr-o maniera mai armonioasa, naturala si fireasca.

Cu cat insa, e o discrepanta mai mare, copiii facand eforturi in adoptarea unor comportamente la scoala, cu atat asumarea rolurilor este un proces consumator si dificil pentru ei.

Riscul pe termen lung consta in aparitia unui clivaj, a unui tip de dezintegrare si lipsa de unitate in manifestarile psihice ale lor.

 

Rolurile sociale, mastile copiilor

Rolurile sociale sunt asemeni unor masti prin intermediul carora scolarii cauta sa se faca acceptati de invatatori, profesori si ceilalti colegi.

Rolurile abordate de copiii sunt strans legate de particularitatile de varsta, de cele individuale, dar si de cele familiale. Particularitatile varstei scolare (7-11 ani) graviteaza in jurul sentimentului de competenta si a increderii in sine, iar cele ale scolarilor mai mari (11-18 ani) in jurul propriei identitati.

Particularitatile individuale tin de trasaturile de personalitate, abilitatile, talentele copiilor, iar cele familiale tin de dinamica familiei, de mesajele si etichetele transmise de catre membrii ei.

Rolurile asumate de catre copii vorbesc despre nevoia lor de acceptare, de a fi vazuti asa cum au ei nevoie la un moment dat.

Prin urmare, nu sunt rigide, fixe, ci sunt flexibile, schimbandu-se ori de cate ori este cazul. Metaforic vorbind, unele culori, nuante, forme ale acestor masti pot fi cand mai accentuate, cand mai sterse, in functie de contextele in care se afla copiii.

 

Identificarea rolurilor sociale asumate de elevi

Scoala inseamna nu doar ceea ce se intampla in timpul orelor de curs, respectiv lectiile de predare, consolidare sau evaluare a cunostintelor.

Inseamna deopotriva, ceea ce se intampla in pauzele dintre orele de curs, mai ales ca recreatia este momentul perfect de interrelationare dintre elevi, indiferent ca se afla in clasa zero sau a XII-a.

Aici se pot remarca aspecte extrem de relevante privind preferintele lor pentru anumiti colegi, tendintele lor spre izolare versus socializare, locul unde se situeaza fata de raportul superioritate versus inferioritate si implicit, rolurile indeplinite.

Am vedea astfel, copii care se aduna in perechi sau grupuri, care ies pe holul scolii sau dimpotriva, raman in bancile lor, care impart mancarea sau mananca singuri, care se indreapta spre invatatoare sau inspre colegi, care se cearta sau se plang frecvent, care stau de vorba sau se joaca leapsa ori fotbal cu capacul de plastic al sticlei de apa si tot asa.

Invatatorii si profesorii sunt cei care pot avea cel mai usor si rapid acces la posturile de observatie. Ideal ar fi ca ulterior, sa discute cu copiii, intr-un cadru privat si obligatoriu confidential, despre ce au observat, comportamentele lor, despre cum acestea ii ajuta sa faca fata unor situatii sau altora, precum si despre comportamente alternative.

In felul acesta, copiii pot ajunge sa isi dea seama de anumite roluri pe care le indeplinesc in interiorul grupului clasei.

Rolurile apar deci, ca parti ale sinelui, pe care copiii le exprima in viata reala, in relatie cu colegii, prietenii, cadrele didactice, parintii si alte persoane cu care interactioneaza.

 

De Camelia Chetu, Consilier, Psihoterapeut autonom, Doctorand in Psihologie Prenatala, Coordonator Motherhood Center

Tel.: 0721.608.096

www.motherhood.ro

chetu.camelia@gmail.com

Foto: shutterstock.com

Post-ul Copiii si rolurile lor sociale apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

9 sfaturi pentru a fi mai cumpatat cu banii

0
0

Vrei sa-ti schimbi stilul de viata, sa renunti la cheltuielile inutile si sa fii mai cumpatat financiar? Iata ce trebuie sa faci pentru a economisi eficient.

 

Intra in starea de spirit potrivita

A economisi bani nu presupune numai practica obisnuita ci are la baza si o stare de spirit. Atat inceperea unui regim alimentar, cat si economisirea banilor, au in comun un stil de viata pe care sa ti-l asumi in totalitate.

Cu alte cuvinte, primul pas faci este sa te decizi ca vrei sa faci acest lucru. Dupa ce ai luat decizia, vei avea un motiv cat se poate de bun sa renunti la cumparaturile inutile din supermarket sau mall.

 

Tine evidenta veniturilor si a cheltuielilor tale

Realizeaza o lista aproximativa cu consumabilele pe o luna apoi imparte la 4 (saptamani) si stabileste bugetele, punand sumele deoparte, in plicuri diferite.

Nu uita sa-ti setezi un procent din venitul lunar pe care sa-l economisesti sau sa-l folosesti in cazul cheltuielilor neprevazute (concedii, cadouri).

 

Incepe cu putin

Nu inseamna neaparat ca trebuie sa pui deoparte 10% din fiecare salariu. Fiind la inceput, poti alege sa economisesti mai degraba 2% sau chiar 200 de RON.

Desigur, in acest ritm, nu-ti vei umple contul de economii in cateva luni, insa este un inceput bun. In saptamanile si lunile in care observi ca nu cheltuiesti foarte mult, poti pune putin mai mult deoparte decat in mod obisnuit.

Economiseste putin cate putin, nu conteaza suma despre care vorbim, pentru ca fiecare banut conteaza.

 

Facturile si datoriile au prioritate

Evita amanarea achitarii datoriilor si facturilor pentru a preveni astfel incarcarea cu penalitati si riscul de a imprumuta bani. Nu amana pana la sfarsitul lunii.

Sigur ca la inceput te poti simti deznadajduita intrucat prima luna este cea mai dificila, insa dupa ce te vei obisnui sa tii evidenta cheltuielilor, vei avea satisfactia la sfarsit ca stii unde s-au dus banii tai munciti din greu.

 

Revizuieste lista de cumparaturi

Un mod practic si util este sa iti faci o lista de cumparaturi inainte de a intra in magazin, pentru a fi mult mai motivata sa cumperi doar ceea ce ai trecut pe lista.

Incearca sa stergi, asadar, articole ce nu au un caracter urgent si nu cumpara o anumita cantitate in cazul in care nu ai realmente nevoie de ea.

De exemplu, in cazul cosmeticelor, poti reduce consumul prin achizitionarea unui numar mai redus al acestora. De multe ori, ele se invechesc si ajung pana la urma in cosul de gunoi, cu toate ca le-ai folosit doar pe jumatate.

Indiferent de produsul dorit, compara preturile de la mai multe magazine. Procedand astfel, ai ocazia de a-l cumpara la un pret mult mai redus.

 

Nu plati cu cardul

Platind cu cardul nu ai un simt al cheltuielii atat de puternic implementat si vei fi tentata sa risipesti mult mai mult decat ti-ai propus initial.

Pentru a putea avea controlul banilor in orice moment si a evita plata multor comisioane inutile, alege sa scoti in fiecare saptamana de la bancomat o suma de bani pe care sa o administrezi.

 

Fa-ti timp sa gatesti acasa

O alta modalitate de a economisi bani este sa incepi sa gatesti mai mult acasa. Inlocuieste masa de la restaurant, pizza, tot ce reprezinta fast-food si cumpara-ti ingrediente pe care le poti prepara acasa. 

Nu iti impune nimeni sa treci la un regim alimentar sever si sa eviti iesirile in oras defintiv, insa este bine sa incerci macar o data sau de doua ori pe saptamana sa gatesti acasa. In acest mod iti faci un plan de economii, oricat de mic ar fi, si vei reusi sa pui deoparte bani.

 

Socializeaza economic

Nu trebuie sa renunti la intalnirile cu prietenii, dar poti reduce cheltuielile prin inlocuirea iesirilor la terasa cu un picnic la iarba verde si mersul la cinema cu vizionarea unui film bun acasa.

De asemenea, poti alege sa pregatesti floricele la microunde si sa servesti o limonada preparata personal. In acest fel, vei putea organiza cu siguranta o seara reusita alaturi de cei dragi.

In cazul in care optezi pentru una din aceste variante, tei vei putea bucura de momentele placute, te veti simti la fel de bine si vei reusi sa pui si bani deoparte.

 

Urmareste evolutia economiilor

In cazul in care obiectivele tale sunt pe termen scurt (de pana in 6 luni) nu are sens sa pui banii intr-un depozit bancar.

Pentru a te ambitiona si mai mult, pune-i intr-un borcan, astfel incat sa vizualizezi cum se aduna bancnotele de la o saptamana la alta.

In acest fel, iti poti implica si copiii sa economiseasca, pentru ca si ei vor fi atrasi si le va placea sa vada cu ochii lor cum se strang banii.

 

De Iuliana Stanescu, psiholog clinician

psihologiulianastanescu@yahoo.com

Tel.: 0766.596.509

Foto: shutterstock.com

Post-ul 9 sfaturi pentru a fi mai cumpatat cu banii apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Motive pentru care este ok sa fii singura

0
0

Esti singura? De ce nu profiti de aceasta ocazie ca sa lucrezi la dezvoltarea si cresterea ta personala? Renunta la teama si ia in calcul urmatoarele beneficii.

 

Teama de singuratate

Ai convingerea ca toata lumea se prabuseste in momentul in care te-ai despartit ? Crezi cu tarie ca barometrul fericirii tale este doar el? Nu mai poti trai fara sa fie langa tine?

“Viata este ca mersul pe bicicleta, iar pentru a-ti mentine echilibrul, trebuie sa continui sa mergi inainte.” dezvaluia Einstein. Echilibrul este cheia succesului în pedalat.

Asa este si in viata. Cand realizezi ca nu mai esti in “echilibru”, atunci e timpul sa iei atitudine! Poate ar fi momentul sa faci cateva schimbari.

Teama de singuratate ne tine captive in relatii, chiar daca limitele satisfactiei emotionale sunt uneori daramate complet. Ne ghidam orbeste de motto-ul : “Daca dragoste nu e, nimic nu e”.

Dar iubirea incepe intotdeauna cu tine! Sa inveti sa iubesti cand esti pregatita, nu doar atunci cand esti singura, este un obiectiv incarcat de multe beneficii.

“O femeie ocupata, energica, orientata spre obiectiv este mult mai atractiva decat o femeie care sta si asteapta un barbat sa ii valideze existenta.” spunea Mandy Hale. Si daca te aperi spunand: “Nu cred!”, iti trec in revista cateva din beneficiile singuratatii.

 

Redobandirea echilibrului

Singuratatea nu este un obstacol, ci un “ragaz” in care ne putem reconecta cu imaginea completa a ceea ce reprezintam noi insene.

Te simti coplesita de asteptarile diferite din relatie, de nevoia permanenta de dominare sau de geloziile usturatoare? Stradania de a-ti face partenerul fericit ramane, mereu, nerasplatita? Cuvintele tale nu mai capata valoare si simti ca nu mai esti fericita?

Distantarea emotionala te “paralizeaza”, iar eforturile tale de a salva relatia devin lipsite de orice sens? Este momentul sa iti recapeti echilibrul.

Acorda-ti timp si priveste-te cu mai mare atentie. Orienteaza-te in a descoperi peisajul care te inconjoara si lucrurile care te identifica.

Poti intreprinde pasi in a intelege povestea tiparelor nesanatoase de relationare si poti identifica ce credinte si comportamente invechite te determina sa ajungi in singuratate.

Vei putea infrunta temeri legate de ideea de “a fi singura” si vei avea ocazia sa vezi dincolo de credintele irationale de tipul: ”eu, nu merit iubire si apreciere”.

Poti incerca sa ajungi la radacina conflictelor tale interioare, care determina obisnuintele comportamentale pe care le accesezi in relatiile cu barbatii. Deslusind cheia suferintelor, iti poti lasa libertatea si autenticitatea de a fi, doar “tu”.

 

Timp dedicat imaginii de sine

Iubindu-ne pe noi insene, devenim mai capabile sa-i iubim cu adevarat pe ceilalti. Daruindu-ne noua, descoperim generozitatea de a darui neconditionat si altora. Renunta la autocritica!

Creioneaza oportunitati in a te accepta mai mult! Stabileste-ti obiective mai responsabile si mai realiste. Renunta la ideea de a emite judecati aspre si limiteaza-ti gandirea de tip “alb- negru”.

Dragostea de sine poate fi un bun antidot pentru egoism, invidie sau ura. Invata sa accepti imperfectiunea, dar si esecul. Fii recunoscatoare fricilor, pentru ca acestea te invata despre tine si te ajuta sa te confrunti cu propriile limite.

Imaginea de sine ne influenteaza comportamentele, iar atunci cand este bine structurata ne furnizeaza entuziasm, energie, determinare.

Obstacolele sunt percepute ca provocari care vor fi depasite pentru atingerea obiectivelor. O imagine de sine stabila te face sa relationezi armonios cu ceilalti.

Poti atinge performante profesionale, succes social, atunci cand te bazezi in totalitate pe tine. Acest lucru te ajuta sa te echilibrezi de una singura.

Concluziile cercetarilor subliniaza ca 30% dintre activitatile principale ale celor care sunt intr-o relatie, se raporteaza la petrecerea timpului in fata televizorului.

20% din activitati se orienteaza in jurul ideii de servire a mesei in oras. Iar activitatile preferate de cei singuri se impart intre imbunatatirea starii de sanatate a mintii si corpului.

 

Socializare fara limite

Expertii sustin ca persoanele singure cauta oportunitati suplimentare de a socializa si devin mai deschise in a-si face prieteni noi.

Singuratatea nu trebuie sa devina un aliat in a cauta scuze pentru care sa nu iesi. Ci din contra, te poate indemna sa valorizezi mai mult momentele in care socializezi.

Ea poate creste exponential dorinta de a “degusta” din oportunitatile sociale. Poti constata cu uimire ca au fost mai frecvente situatiile in care ai resimtit cu adevarat singuratatea fiind intr-un cuplu nepotrivit.

 

Sanatatea fizica

150 de minute de activitate fizica saptamanala, ofera beneficii reale pentru sanatate, spun studiile. 73% dintre cei care aleg miscarea, sunt fie divortati, fie singuri.

Se intampla acest lucru intrucat persoanele singure isi doresc sa fie in forma fizica mai buna pentru a atrage un posibil partener si renunta in a gasi scuze pentru care sa nu faca miscare.

Sportul este activitatea aleasa in defavoarea lenevitului in pat, sambata dimineata, cu partenerul, sau in defavoarea gatitului seara de seara impreuna cu acesta.

Prin urmare, profita de momentele in care iti poti organiza dupa bunul plac programul si prioritizeaza tot ceea ce iti este benefic.

 

O alimentatie corecta

Relatiile toxice, deprimante, aplatizate emotional, devin daunatoare atat pentru sanatatea si integritatea fizica, cat si pentru echilibrul afectiv.

Certurile si conflictele din relatii produc anxietate si stres, reprezentand cauza unor obiceiuri nesanatoase, unul dintre ele fiind mancatul excesiv.

Cand esti suparata sau nefericita, mancatul compulsiv te “imbraca” in kilograme doar pentru ca, in marea singuratate in doi, ai nevoie disperata de un prieten.

Studiile recente din Psihologia Sanatatii arata ca femeile singure sunt mai sanatoase, iar femeile casatorite au mai multe sanse de a se ingrasa in primii 4 ani de casnicie.

Femeile singure devin preocupate de mentinerea unei diete echilibrate, si acorda mai multa atentie alimentatiei. Desigur, nu exista reguli generale pentru niciuna dintre categorii.

Totusi, poti opta pentru abordarea unui stil alimentar care sa te avantajeze si pe care sa il mentii ulterior, indiferent de statutul tau relational.

 

Program dupa bunul plac

Fara un partener alaturi si departe de obligatia de a face uneori slalom prin programul incarcat al acestuia, poti descoperii noi valente ale timpului. Iti poti stabili ordinea prioritatilor in programul tau de rutina si poti creiona un orar structutrat doar pentru nevoile tale.

Cercetarile arata ca persoanele cu un program fixat dupa preferinte, in care este clar definit timpul pentru masa, somn si evenimente sociale, prezinta o calitatea vietii mai buna si au mai mari sanse in a-si pastra sanatatea mentala.

Iti poti acorda timp pentru hobby-urile de care greu iti mai amintesti. A strabate trasee montane alaturi de prieteni sau a vizita acele locuri de care iti este dor, a citi o carte, sau a savura delicii culinare pregatite de tine, iti pot readuce zambetul pe buze.

 

Accent pe “aici si acum”

Atunci cand esti in afara unei relatii, timpul iti apartine in intregime si este decizia ta exclusiva cum sa ti-l petreci. Este acel timp in care vei detine responsabilitatea totala pentru propriile actiuni si alegeri.

Evalueaza ideea conform careia, pe acest traseu parcurs in viteze confortabile “este vorba de calatorie si nu de destinatie”, asa cum afirma Greg Anderson.

“Pedalatul” de una singura iti poate intari convingerea ca iti poti oferi singura echilibrul de care ai nevoie, iar un viitor partener va aduce doar un plus in viata ta si nu totul.

 

De Oana Raluca Cuesdeanu, psihoterapeut pozitivist

www.psy-way.ro

Foto: shutterstock.com

Post-ul Motive pentru care este ok sa fii singura apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Indicii pentru autism

0
0

Autism, spectru autist… cuvinte grele pentru parinti… Daca ai dubii, iata cateva semne care limpezesc problema, si indica sau nu autismul.

 

Semnele autismului pot aparea de la sase luni. Care sunt acestea?

Ca parinte, nu ti-ai dori niciodata sa afli ca minunea ta are o problema si, cu atat mai mult, ca ar putea sa aiba o tulburare din spectrul autist.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre interventiile terapeutice in autism, unul dintre cei mai importanti factori il reprezinta timpul.

Cu cat diagnosticul si interventia terapeutica sunt mai timpurii, cu atat sansele de ameliorare sunt mai mari. Terapia poate sa reduca semnificativ manifestarile tulburarii si il va ajuta pe copil sa invete, sa se joace si sa vorbeasca.

 

Ce este tulburarea de spectru autist (TSA)?

Este o tulburare cu debut precoce (primele semne ale autismului pot sa apara in jurul varstei de sase luni), si cauzeaza intarzieri in majoritatea ariilor importan­te de dezvoltare, cum ar fi: dezvoltarea limbajului; dez­voltarea jocului; a imitatiei; a interactiunii sociale.

Semnele si simptomele autismului difera de la un copil la altul, gradul de afectare fiind diferit de la caz la caz.

Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu TSA are probleme, intr-o masura mai mare sau mai mica, intr-una din urmatoarele arii de dezvoltare: comunicare ver­bala si non-verbala; relationarea cu cei din jurul sau si mai ales cu copiii; aparitia unor bizarerii comportamentale.

Parintii sunt in cea mai buna pozitie pentru a identifica primele semne ale autismului. Acestia trebuie sa-si supravegheze in permanenta copilul.

Cum autismul include o serie de intarzieri in dezvoltare, mai ales pe partea de socializare si dezvoltare a limbajului, parintii sunt cei care observa copilul zi de zi si pot identifica o astfel de intarziere.

Ascultati-va instinctul si actionati imediat ce aveti o ingrijorare in privinta copilului. Consultati cat mai repede un specialist in dezvoltarea copiilor (psiholog, pediatru, pedopsihiatru).

 

Creierul poate fi modelat mai bine la un copil!

Atunci cand autismul este depistat la o varsta frageda, interventia terapeutica are sanse sa functioneze mult mai bine, deoarece exista avantajul remarcabil al plasticitatii creierului copilului mic.

Desi este destul de greu de diagnosticat un copil mai mic de un an si jumatate sau doi ani, avem drept reper anumite semne care ies in evidenta si trag un semnal de alarma.

Iata cateva dintre ele: copilul nu stabileste contactul vizual (nu se uita in ochii tai); nu raspunde la nume atunci cand este strigat; nu arata cu degetul si nu foloseste limbajul ca instrument principal de comunicare.

De asemenea, atentie daca nu imita gesturi sau miscari; nu intinde manutele atunci cand vrea sa fie luat in brate; prefera, de cele mai multe ori, sa se joace singur si nu cauta compania celor din jur.

Este necesar sa observam daca nu urmareste vizual obiectele care sunt miscate in fata ochilor si daca plange fara a putea fi usor calmat. Copilul poate sa aiba si tulburari de somn sau alimentare.

 

Pasii pe care trebuie sa ii urmeze parintii

In cazul in care parintii observa semnale mentionate anterior, acestia au de parcurs cateva etape. In primul rand, trebuie sa faca o programare, cat mai repede, la un medic pedo-psihiatru, medic care poate sa puna clar un diagnostic.

Acesta, eventual, daca este cazul, va recomanda o schema de tratament medicamentos. In al doilea rand, trebuie sa faca o programare pentru o evaluare psihologica realizata de un specialist in analiza comportamentala aplicata (ABA).

 

E bine de stiut despre TSA

Daca diagnosticul de Tulburare din Spectrul Autist (TSA) este confirmat, atunci parintii trebuie sa inceapa terapia pentru copilul lor cat mai repede posibil.

Programul de terapie poate fi implementat atat intr-un centru specializat, cat si la domiciliu, iar terapia sa fie sustinuta de catre doi-trei terapeuti si supervizata de un coordonator.

Implicarea activa a parintilor in intregul proces de recuperare a copilului este foarte importanta. Trebuie punctat faptul ca modificarea comportamentala nu se poate petrece doar intr-o sesiune de doua-trei ore, ci trebuie sa fie sustinuta pe perioada intregii zile.

Succesul in terapie depinde de urmatorii factori: varsta de incepere a terapiei; gradul de afectare a copilului; implicarea familiei in procesul de recuperare; implicarea si profesionalismul echipei terapeutice.

 

De Giura Oliviana, psiholog si consultant analiza comportamentala aplicata

Foto: shutterstock.com

Post-ul Indicii pentru autism apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Esti mama de baiat? Cum poti sa-i dezvolti inteligenta emotionala

0
0

In multe situatii observam o inteligenta emotionala mai scazuta in cazul barbatilor. Psihologul Daniela Stanciu ne invata cum putem remedia acest lucru, incepand cu fiii nostri.

 

Rolul inteligentei emotionale

Inteligenta emotionala este foarte importanta pentru starea noastra de bine si are un rol esential atat in indeplinirea obiectivelor cat si in construirea si mentinerea relatiilor sociale.

Aceasta poate fi antrenata si nivelul ei poate creste de-a lungul intregii vieti. Si pentru ca exista unele diferente de gen, cum ar fi faptul ca barbatii sunt mai orientati catre actiune, iar femeile sunt inclinate catre comunicare si relatii sociale, este util ca parintii sa stimuleze dezvoltarea inteligentei emotionale inca din copilarie, mai ales, la baieti.

 

Validarea emotiilor

Un prim pas pentru tine, ca parinte, este acela de a crea conexiunea emotionala, de a-i observa, intelege si accepta emotiile baiatului tau si, mai ales, de a-i permite sa-si exprime aceste emotii.

Probabil ai auzit uneori in jurul tau “Fii barbat! Nu plange!”, sau “Barbatii nu plang!”. Aceste indemnuri nu fac decat sa se constituie ca un obstacol in calea dezvoltarii inteligentei emotionale.

Asculta-l cu atentie si discuta despre emotiile pe care le simte, fara a-l critica sau ironiza!

Inca de mic, copilul poate invata alaturi de parinti cum sa-si constientizeze propriile emotii, cum sa le gestioneze, dar si cum sa manifeste empatie fata de ceilalti.

Daca baiatul tau iti spune “Mi-e frica de paianjeni, albine etc” si esti tentata sa-i spui “Esti barbat, cum sa-ti fie frica de albine?”, ia-ti un ragaz si gandeste-te: oare acest mesaj nu transmite ceva de genul “Nu fi tu insuti!”?

Asadar, valideaza-i emotiile si discuta cu el despre acestea fara a-l judeca. In cazul emotiilor de intensitate mare, cum ar fi panica sau furia, discuta cu el cu calm si rabdare: “Inteleg ca esti furios. Povesteste-mi mai multe.”.

Cautati impreuna solutii pentru reducerea intensitatii emotiilor. Pentru antrenarea empatiei puteti incepe de la povestile pe care i le cititi sau de la filmele pe care le vizionati impreuna si pe marginea carora puteti discuta: “Daca ai fi tu personajul X, cum te-ai simti?” sau “Cum a fost pentru tine filmul?”, “Ce ai simtit?”.

 

Modelul parental

O familie in care mama este atenta la nevoile copilului si tata isi manifesta afectiunea fata de sotie si copil, in care fiecare partener ii ofera celuilalt precum si copilului cei 4 A (atentie, aprobare, apreciere si afectiune), reprezinta un cadru potrivit pentru dezvoltarea acestui tip de inteligenta.

Iar pentru ca fiul tau sa se simta stimulat, este important sa exersezi tu insati. Cum ar fi ca o persoana sa-si doreasca un nivel ridicat al inteligentei emotionale pentru baiatul ei, dar ea insasi sa ofere de fapt modelul unei persoane glaciale, rigide, singuratice?

De asemenea, baiatul tau va “invata” empatia si daca observa ca tu manifesti empatie fata de el.

De exemplu, in loc sa-l duci la “n” cursuri pe principiul “Lasa ca e bine sa stie cat mai multe” sau “Eu n-am avut oportunitatea sa fac asta, lasa sa faca el”, gandeste-te la nevoile si dorintele lui, priveste lucrurile si din perspectiva lui.

Implica-l in alegerea cursurilor si nu-i incarca programul inutil cu ceva ce nu-i face placere!

Lasa-i timp si pentru joaca libera, spontana, nestructurata, neingradita! Jocul este modalitatea prin care copilul exploreaza lumea si invata cu placere!

 

Rolul comunicarii

Inteligenta emotionala presupune si abilitatea de a dezvolta relatii socale si cum altfel s-ar putea dezvolta acestea decat prin comunicare?

Asadar, exersati comunicarea, petrecand timp de calitate impreuna, povestind si discutand despre acele lucruri care va fac placere amandurora!

Tine seama ca el va invata mult din felul in care comunicati in familie: tonul, volumul, mimica, gestica, postura corporala.

Daca tu il asculti cu atentie atunci cand iti povesteste ceva, fara sa fii distrasa de televizor sau telefon si ii pui intrebari, reformulezi pentru a vedea daca ai inteles corect, apoi ii dai un feedback sincer, va invata si el ascultarea activa.

Alaturi de comunicare, pentru dezvoltarea relatiilor sociale, e util ca baiatul tau sa invete sa negocieze sau sa faca anumite compromisuri. Acest lucru il puteti face impreuna, atunci cand jucati diverse jocuri in familie.

 

Stabilirea obiectivelor

Pe langa constientizarea si gestionarea emotiilor, empatie si capacitatea de a crea si mentine relatii de prietenie, e important sa-ti antrenezi baiatul pentru a-si stabili obiective si a fi motivat apoi sa le atinga.

Ati putea incepe cu lucruri marunte, de exemplu, atunci cand el isi doreste o jucarie mai scumpa, ii poti sugera sa-si adune banii pe care-i primeste in dar si apoi sa-si cumpere jucaria dorita.

In felul acesta, il antrenezi pentru a putea sa amane primirea recompensei, astfel incat sa ajunga la ceea ce si-a propus.

Da dovada de rabdare, perseverenta si creativitate in acest rol de mentor, de antrenor emotional al baiatului tau. Foloseste-ti imaginatia si vezi ce-i place sau ce i s-ar potrivi lui cel mai bine.

Incercati sa discutati mai des despre emotii si sa gasiti impreuna solutii pentru rezolvarea unor probleme.

De asemenea, poate sa participe la un curs de teatru, unde sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si empatia sau sa participati impreuna la activitati de voluntariat pentru persoanele bolnave sau defavorizate.

Un rol pozitiv il are inclusiv asumarea responsabilitatii de a ingriji un animal de companie.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

Post-ul Esti mama de baiat? Cum poti sa-i dezvolti inteligenta emotionala apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Test: Care e zona ta de confort?

0
0

Din dorinta de a ne simti in siguranta, ajungem sa evitam anumite situatii si ne blocam propria dezvoltare. Fa acest test, afla care este zona ta de confort si cum sa o depasesti.

Este sambata seara si prietenele iti propun sa iesiti intr-un restaurant nou, foarte apreciat. Te gandesti ca...

Afla mai multe despre tine:

Test: Esti in razboi cu propria persoana?

Test: Ce ai vrea sa schimbi la viata ta?

Foto: shutterstock.com

Post-ul Test: Care e zona ta de confort? apare prima dată în Revista Psychologies Romania.


Test: Iti faci greu prieteni?

0
0

Esti o persoana timida sau indrazneata? Iti faci usor prieteni sau ai probleme mari de socializare? Fa acest test si afla ce retineri ai in public.

Cand te simti in largul tau?

Afla mai multe despre tine:

Test: Esti sociabila sau alegi singuratatea?

Test: Ce comportament predominant ai cu prietenii?

Foto: shutterstock.com

Post-ul Test: Iti faci greu prieteni? apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Cum te afecteaza izolarea sociala

0
0

Intre job si responsabilitatile casnice, deseori nu mai ai energie si pentru prieteni sau iesiri in oras. Insa izolarea sociala ne afecteaza atat psihic, cat si fizic. Stiai ca oamenii care au prieteni traiesc mai mult? Iata cateva motive pentru a avea relatii apropiate cu cei din jur.

 

 

Un schimb de energie

Nu de putine ori s-a demonstrat in studii psihologice cat de importanta este calitatea relatiilor noastre.

Oamenii preiau cu usurinta energia emotionala a celor din jur si sunt influentati de natura relatiilor cu ceilalti.

Cu siguranta ai observat ce energizata sau relaxata te simti dupa o intalnire cu o prietena sau o iesire in oras. Efectele socializarii nu sunt doar temporare, ele au un impact semnificativ asupra sanatatii mintale si fizice.

 

Impactul relatiilor cu ceilalti

Recuperarea bolnavilor in spital este mai rapida daca alaturi de pacient se afla partenerul care il tine de mana sau il imbratiseaza. Copiii se dezvolta mai armonios si mai echilibrat cand au parte de afectiune din partea familie.

Cuplurile au o intimitate mai crescuta daca impartasesc gesturi de afectiune regulat. Toate acestea sunt realitati si concluzii ale specialistilor despre cum ne putem creste calitatea vietii.

Stiind care sunt beneficiile unor relatii armonioase, nu te costa nimic sa incepi sa le construiesti.

 

O sanatate crescuta

In cazul in care ai o problema de sanatate, chiar daca este minora, suportul social si beneficiile emotionale pe care ti le pot aduce cei apropiati nu pot fi inlocuite usor.

Confortul psihic pe care il ai si siguranta ca orice s-ar intampla exista cineva alaturi de tine ajutandu-te, declanseaza o stare mentala mai buna.

Acest lucru duce chiar si la cresterea imunitatii! Cum se explica acest lucru? Cortizolul, hormonul stresului, va scadea si va induce o intarire a sistemului imunitar, care altfel, netinut sub control te va face mai pasibil la infectii sau diferite alte afectiuni.

 

Efectele pe plan profesional

Ai putea crede ca succesul profesional este influentat si de reteaua ta sociala, de persoanele cu care te inconjori?

De numarul si tipul persoanelor cu care interactionezi? Conform afirmatiei “business is networking” (succesul in afaceri – si in general –  depinde de abilitatile sociale) cu cat esti mai sociabil, cunosti lume noua, cu atat iti cresc vizibilitatea si sansele sa ajungi unde iti doresti.

In Statele Unite s-a realizat un studiu care a demonstrat ca formarea educationala nu este suficienta daca nu ai si inteligenta sociala.

Ba mai mult, intr-un mediu de lucru este preferat cineva de competenta medie, dar care este agreabil ca personalitate si mod de a relationa in colectiv, decat cineva super competent, dar ostil, ranchiunos si inconfortabil ca prezenta pentru ceilalti.

 

Un nivel crescut de fericire

Un numar de studii sociologice concluzioneaza ca relatiile bune cu ceilalti sunt factorii determinanti pentru o viata lunga si satisfacatoare.

La sfarsitul vietii, cand stii ca nu mai ai foarte mult timp, conteaza foarte putin banii, cariera sau prestigiul, in comparatie cu cei pe care i-ai avut alaturi si care te-au sprijinit.

Acesta este principalul sfat dat de participantii in varsta la studiile mai sus mentionate. Poate parea surprinzator, fiindca majoritatea alearga dupa bani si prestigiu, insa fericirea pe care o obtii dupa ce ai ce iti doresti este doar temporara.

Echilibrul tau emotional depinde si de tipul relatiilor semnificative!

 

Cum sa obtinem relatii bune

In primul rand, trebuie sa iesim din zona de confort si sa renuntam la rutina. Spune “da” oportunitatilor, invitatiilor, situatiilor noi care se ivesc.

Fii un bun ascultator atunci cand esti cu cineva fata in fata, fii atent, pune intrebari si sustine dialogul, totodata dezvaluindu-te si tu.

Fa complimente sincere, transmite admiratia ta celor pe care ii apreciezi, multumeste, fii recunoscator pentru ceea ce ai, lucru care te va face mai pozitiv si deschis fata de ceilalti.

Aminteste-ti ca oamenii vor in jurul lor o persoana optimista, plina de energie pozitiva, care sa ii contamineze si pe ei cu astfel de stari placute.

Cu totii evitam persoanele negativiste, care se plang mereu, care nu au un cuvant bun de zis despre nimeni… practic un munte de energie negativa. Transformarea ta pozitiva nu va fi benefica doar pentru tine, ci si pentru cei din jur, care iti vor cauta compania din ce in ce mai des.

 

De Bebi Delia, psiholog clinician si psihoterapeut, specializat in terapie individuala, de cuplu si in terapia copilului.

www.psiholog-clinica.ro

delia.bebi@gmail.com

Tel.: 0729.743.734


Citeste si:

5 piedici care iti saboteaza fericirea

Metode sa gestionezi o prietenie toxica

Foto: shutterstock.com

Post-ul Cum te afecteaza izolarea sociala apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Lectii de socializare pentru copii

0
0

In copilarile se face primul pas spre invatarea interactiunilor sociale. Cum? Cu incetul. Florentina Gruia, psiholog, ne spune care sunt primele lectii de socializare pentru copii.

 

Psychologies: De ce unii copii nu sunt sociabili? Care este problema unui copil fara prieteni?

Florentina Gruia: Unii copii nu sunt sociabili din mai multe motive si anume: temperamentul cu care se naste copilul este introvert, flegmatic sau melancolic, e copil mai interiorizat, cu bogat dialog interior, care nu-si exprima nevoile si emotiile, nu se manifesta in exterior.

Un alt motiv ar fi modelul parental. Daca parintii nu socializeaza, nu au prieteni, nu comunica, copilul nu are de unde sa invete sociabilitatea.

Intrarea in colectivitate poate schimba insa acest lucru. Un copil fara prieteni se simte singur si neinteles; pe termen lung, singuratatea duce la izolare, depresie, la lipsa valorii personale.

Numarul copiilor dintr-o familie poate avea influenta. Copilul unic ar putea avea mici dificultati in a socializa, pe cand copiii care au frati, sunt deja familiarizati cu interactiunea umana.

Nu in ultimul rand, atasamentul sigur influenteaza capacitatea de socializare. Un copil care s-a simtit in siguranta in sanul familiei, va dezvolta  mai rapid relatii cu alti copii.

 

De la ce varsta au cei mici tendinta de a se apropia de alti copii?

F. G.: Cand apar limbajul si intelegerea limitata a notiunilor. In primele luni de viata, copilul este asociat cu mama, asociere care se prelungeste pana in jurul varstei de doi ani.

Dupa doi ani, cand copilul devine constient de identitatea si de existenta sa ca persoana, se poate vorbi si de apropierea de alti copii, pe baza intereselor comune, initierea de prietenii in termeni de acceptare; agreeaza un alt copil, dar la fel de bine il poate respinge.

In jurul varstei de trei-patru ani, se leaga cu adevarat primele prietenii, daca analizam semnificatia cuvantului „prietenie“ ca fiind sentimentul de simpatie, de atasament reciproc care leaga doua persoane.

La aceasta varsta, incep sa imparta lucruri cu ceilalti si sa coopereze.

 

Cand absenta contactelor sociale ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti?

F. G.: Parintii ar trebui sa fie ingrijorati atunci cand copiii, intrati in colectivitate, nu reusesc sa stabileasca legaturi cu ceilalti copii, se izoleaza.

Fie nu s-au dezvoltat suficient abilitatile de comunicare, fie copiii nu au capacitatea de a investi emotional in altii.

La copiii mai mari si adolescenti, pentru un parinte, sursa de ingrijorare este izolarea, furia, dependenta de calculator, starile depresive.

Sunt tot atatea motive de ingrijorare care tradeaza lipsa contactelor sociale.

 

Mai tarziu, pe la 10-14 ani, cum se trans­forma prieteniile? De ce doare ostracizarea la aceasta varsta?

F. G.: Daca in jurul varstei de doi ani, copilul s-a desprins de mama, dar are nevoie in continuare de familie, in jurul varstei de 10-14 ani preadolescentii incep sa-si pregateasca desprinderea de familie. Acest lucru este posibil doar prin suportul celorlalti.

La copiii mai mici, prietenia era bazata pe asemanari, interese comune, joc, colaborare.

La aceasta varsta (10-14 ani) este vorba despre incredere, impartasit secrete, a cere si a primi ajutor, a face lucruri impreuna. Toate acestea au legatura cu valoarea personala, cu „cine sunt eu?“.

Motivul pentru care la aceasta varsta apar si primele dezamagiri si auzim replici de genul „m-a tradat, nu mai e prietenul sau prietena mea“, este insasi aparitia incalcarii valorilor personale.

Excluderea este perceputa drept pierdere. Preadolescentul pierde apartenenta  la grup, nu se mai considera valoros si, ca orice pierdere, doare. 

 

Se pot lega prietenii durabile intre copii de varste diferite? Ce e bun si ce e demn de atentie aici? Pot invata cei mici sa fie exploatati etc.?

F. G.: Se pot lega prietenii durabile intre copii de diferite varste in mod particular cand copilul mai mic nu are un frate sau un parinte suficient de continator, si atunci poate face diferite proiectii.

De cele mai multe ori, prieteniile durabile sunt intre copii de aceeasi varsta, cu preocupari si interese comune.

Ce e bun si demn de atentie este faptul ca cel mic poate sa-si insuseasca informatii si comportamente care sa-l ajute sa se dezvolte iar cel mare poate sa-si exerseze leadership-ul.

 

Au copiii un prieten imaginar? Ca in povesti? Ce inseamna asta? Este motiv de ingrijorare?

F. G.: In copilaria mica exista acesti prieteni imaginari cu care copiii vorbesc si se joaca. E o perioada in care in viata copiilor mai este inca prezenta magia.

Pe masura ce copiii se dezvolta, in jurul varstei de sase-sapte ani, sunt tot mai ancorati in realitatea existentei si acesti prieteni imaginari raman doar amintire.

Aparitia acestori prieteni imaginari are ca scop alungarea singuratatii, indeplinirea unor dorinte. Unii copii isi creeaza un prieten imaginar cand trec prin situatii dificile sau cand vor sa evite o mustrare pentru un comportament neadecvat, dand vina pe prietenul din imaginatie.

Este un construct mental folosit ca modalitate de adaptare. Cercetarile arata ca acesti copii cu prieteni imaginari sunt mai creativi, cu stima de sine crescuta, au un vocabular mai dezvoltat si sunt copii cu mai multe abilitati sociale.

Nu exista motive de ingrijorare pentru parinti atat timp cat copilul este activ, cat se joaca cu alti copii, este implicat in activitati. Daca, insa, copilul se izoleaza, sta tot mai mult ancorat in acea lume ireala, daca investeste prea mult timp in prietenul lui imaginar, este bine ca parintii sa acorde mai multa atentie acestui lucru.

 

Cum poate un copil sa recunoasca cand e exploatat, in vreun fel sau altul, de un copil mai mare?

F. G.: Un copil poate sa-si dea seama ca este exploatat de unul mai mare, cand simte un disconfort, iar acest disconfort este dat de conflictul interior: nu doreste sa faca ceva, dar este obligat sa faca.

Daca este antrenat sa vorbeasca despre emotii, astfel incat sa poata verbaliza disconfortul („ma simt furios, sunt trist, ma dezgusta“) exista mai multe sanse sa solicite ajutorul unui adult pentru a face posibila interventia.

 

Socializarea trebuie sa aiba loc in acord cu genul copilului sau nu? Fetele cu fetele si cu papusile?

F. G.: Nu. Trebuie sa aiba loc in acord cu genul copilului, insa in copilaria mica asocierile in aceasta maniera se fac natural.

Daca ati observat, pana pe la 11-12 ani, cam asa stau lucrurile: baietii cu baietii, fetele cu fetele. Aici se suprapun si credintele parintilor, cum ca fetele se joaca cu papusile, masinutele sunt pentru baieti, asa cum rozul e pentru fete si albastrul pentru baieti – lucru cu care, personal, nu sunt de acord.

Prieteniile se formeaza pe baza unor interese comune: baietii sunt mai atrasi de grupuri mai mari, fetele, de obicei, se grupeaza doua cate doua.

 

Ce pericole vedeti in faptul ca cei mici stau prea mult cu un ecran in fata si prea putin in aer liber, jucandu-se cu ceilalti?

F. G.: Faptul ca cei mici stau prea mult cu un ecran in fata este, in sine, un pericol. Exista influente negative asupra corpului, asupra concentrarii si atentiei, asupra relatiilor pe care le au cu semenii.

Pot aparea tulburari de vedere, din cauza stimularii excesive; modificari ale coloanei vertebrale, din cauza posturilor improprii in fata calculatorului, a tabletei, consolelor de joc; dificultati in concentrarea atentiei.

Exista studii care demonstreaza ca folosirea in exces a telefoanelor si calculatoarelor duce la deteriorarea relatiilor cu prietenii si membrii familiei. Evolutia tehnologica face din ce in ce mai grea misiunea parintilor in a detasa copilul de folosirea indelungata a acestora.

In cadrul cursului pe care il sustin pentru adolescenti, la modulul „Relatia mea speciala cu telefonul si calculatorul“, pornim de la monitorizarea minutelor sau orelor petrecute in fata ecranelor timp de o saptamana.

Este primul pas spre constientizare, dupa care identificam care este motivul pentru care copiii sau adolescentii participanti stau cu ecranul in fata. In toate grupele, motivele au fost aceleasi, doar ordinea in clasament a diferit usor de la un grup la altul.

Motivele sunt: plictiseala, placerea imediata, accesare informatii pentru teme, incapacitatea de a refuza daca este invitat sa joace on-line un joc, nevoia de  validare si de apreciere, cu precadere in retelele de socializare.

Evident ca scopul este sa gasim alternative: ce altceva ar putea face sa nu se plictiseasca? De unde ar putea primi validari? Copiii au nevoie de miscare fizica, sa practice macar un sport (sporturile de echipa cresc socializarea) si au nevoie de o activitate din zona artelor, oricare ar fi aceea.

Copiii nu se nasc cu abilitati sociale, ci le doban­desc in timp, iar rolul cel mai important revine parintilor, care, cu rabdare si tact, pot face ca abilitatile sociale ale copilului sa se dezvolte; tot ei sunt cei care sunt responsabili de facilitarea interactiunilor cu alti copii, in ideea socializarii.

 

Florentina Gruia este psiholog si consilier de dezvoltare personala

www.florigruia.ro

 

Citeste si:

Cum putem creste copii destepti si fericiti

Etapele dezvoltarii emotionale la copii

Foto: shutterstock.com

Post-ul Lectii de socializare pentru copii apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Test: Ce înseamnă pentru tine bărbatul ideal?

0
0

E greu să găsești un iubit de cursă lungă? Tipare relaționale greșite, așteptări prea mari sau socializare prea puțină, toate ne ridică piedici. Măcar știi ce cauți? Fă acest test și află ce înseamnă pentru tine bărbatul ideal.

La o primă întîlnire ți-ar plăcea...

Află mai multe despre tine:

Test: Ce defecte te deranjeaza la iubitul tau?

Test: Cum esti in pat: pudica sau dezinhibata?

Foto: 123rf.com

Post-ul Test: Ce înseamnă pentru tine bărbatul ideal? apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

7 semne clare că ești un introvert adevărat

0
0

Te consideri o persoană timidă și mai retrasă? Te epuizează ideea socializării? După o seară cu prietenii ai vrea să dormi vreo două zile? Iată și alte semne că ești un introvert autentic.

Citește și:

Trucuri pentru a parea mai inteligent si a avea mai mult succes

7 sfaturi de dating online pentru introverti

 

Îți place să petreci timpul cu tine.

Dacă ai ocazia să iei o pauză sau o mică vacanță, preferi să citești, să joci jocuri video sau pur și simplu să asculți muzică.

Simți că timpul pe care ți-l acorzi astfel este important pentru starea ta de bine, chiar dacă uneori te poți bucura și de socializare.

Știai că în jur de 25% din populație este introvertă? De asemenea, procentul este ușor mai crescut în cazul femeilor.

Cele mai bune idei îți vin când ești singur.

Nu ai nimic împotriva brainstorming-ului sau a întâlnirilor, dar dacă ai nevoie de o soluție creativă, simți nevoia să te retragi și să te gândești la o situație sau la o problemă.

Timpul pe care ți-l acorzi examinând o situație în liniște îți permite să exploatezi la maxim abilitatea ta de a te implica în găsirea unei soluții originale și să obții rezultate cu care te poți mândri.

 

Ești un lider bun într-o echipă dinamică.

Îți poți asuma cu succes rolul de lider într-o echipă funcțională și dinamică, în care fiecare își cunoaște rolul și este responsabil și implicat. Pentru un astfel de grup, ești liderul perfect.

Problemele apar în grupurile dezbinate, cu multe incertitudini, care așteaptă o călăuză care să-i dinamizeze. În acest caz, un parteneriat cu un extrovert ar echilibra balanța.

Extroverții atrag mereu atenția și ne captivează cu energia lor. Totodată, unele dintre cele mai valoroase idei, opere de artă și invenții, au venit de la oameni cerebrali și liniștiți, care au știut să se conecteze la lumea lor interioară și resursele existente acolo, respectiv introverții.

 

Ești ultimul care ridică mâna să răspundă la o întrebare.

Încă din școala generală pot fi identificați cei care stau liniștiți în bancă și cei care ridică mâna să răspundă încă înainte de a termina profesorul întrebarea. Eliminăm de aici perfecționiștii în căutarea recunoașterii constante sau cei care… chiar nu au învățat lecția.

Manifestările de acest tip, sunt un comportament constant atât pentru introverți, cât și pentru extroverți.

Iar comportamentul liniștit al primilor nu înseamnă nicidecum că ar fi mai puțin pregătiți, ci doar că nu își doresc să devină centrul atenției celorlalți.

 

Cei din jur îți cer părerea.

Dacă introverții nu au obiceiul de a se oferi voluntari în public, nici în particular nu sunt genul de persoane care să dea sfaturi prea multe sau să-și exprime des opiniile.

Ei sunt cei care își vor păstra părerile pentru sine și vor lăsa extroverții să preia controlul. Motiv pentru care deseori vor fi întrebați „Tu ce părere ai?”.

În primul rând pentru că atitudinea arată că sunt buni ascultători (chiar sunt!), iar în al doilea rând pentru că atunci când își exprimă un punct de vedere, de cele mai multe ori este atent gândit și valorizat de ceilalți.

Oamenii care se cataloghează drept introverți recunosc că se simt mai creativi atunci când stau singuri, decât dacă se află într-un grup. J. K. Rowling este o astfel de persoană, autoarea afirmând că ideea pentru Harry Potter i-a venit în 1990, când călătorea singură de la Manchester la Londra, într-un tren care avea întârziere.

 

Porți mereu căști audio în public.

Fie că mergi pe stradă sau cu mijloacele de transport, dacă ești introvert, cu siguranță nu te atrage ideea de a interacționa prea mult cu ceea ce se petrece în jur.

Pe vremuri, alternativa era să lași capul în jos și să privești drept înainte. Acum, ai o protecție în plus, deși de multe ori, nici nu asculți muzică în căști.

Albert Einstein este un alt introvert celebru. Fizicianul afirma că monotonia și solitudinea unei vieți trăite în liniște stimulează gândirea creativă.

 

Nu inițiezi prea des o conversație.

Nici nu te vezi vreodată în rolul personajului care stă la coadă și începe o discuție despre condițiile meteo!

Nu ești o persoană care să recunoască prea des că este stresată sau obosită, ci preferi să analizezi singur stările prin care treci.

Nu crezi că este treaba nimănui ci doar a ta și preferi să combați disconfortul prin strategiile personale. Prin urmare, cei din jur nu află prea ușor cum te simți, decât dacă sunt persoane apropiate cu care simți că poți împărtăși aceste lucruri.

 

Foto: shutterstock.com

 

Post-ul 7 semne clare că ești un introvert adevărat apare prima dată în Revista Psychologies Romania.

Viewing all 70 articles
Browse latest View live